De fenytoïne-capsules waarom het gaat
NOS NieuwsAangepast

Pfizer krijgt recordboete wegens prijsverhoging

Medicijnengigant Pfizer heeft een recordboete van 99,3 miljoen euro gekregen van de Britse mededingingsautoriteit, omdat het bedrijf de prijs van epilepsie-medicijnen heeft verhoogd met 2600 procent.

"De buitengewone prijsstijging heeft de NHS (het Britse gezondheidsstelsel, red.) en de belastingbetaler miljoenen gekost", zo oordeelt de Britse waakhond. Het gaat om de verkoop van fenytoïne-capsules. Dat medicijn wordt gebruikt door zo'n 48.000 Britse patiënten om epilepsieaanvallen te voorkomen.

De prijs van het medicijn (een pakje van 100 mg) werd van de ene op andere dag verhoogd van 3,32 euro naar 79,30 euro. Daardoor moest de NHS binnen een jaar tijd 56 miljoen meer neerleggen voor dit specifieke medicijn. Ook oordeelde de autoriteit dat Pfizer in Groot Brittannië veel hogere prijzen vraagt voor het medicijn dan in andere Europese landen.

Pfizer is niet de enige farmaceut die werd beboet voor deze prijsverhoging. Ook Flynn Pharma, de distributeur, kreeg een boete van bijna 6 miljoen euro.

Harde aanpak

"Dit is een duidelijke boodschap aan de sector", zegt een woordvoerder van de Britse toezichthouder CMA tegen de NOS. "We zijn vastbesloten om dergelijk gedrag hard aan te pakken en klanten te beschermen."

Volgens de waakhond heeft het Amerikaanse Pfizer de prijs ten onrechte verhoogd door het medicijn te veranderen van een merkmedicijn naar een generiek medicijn. Normaal is dat gunstig voor patiënten, doordat er dan meer partijen op de markt kunnen komen om dat medicijn te maken. Maar omdat het in dit geval gaat om een heel specifiek product waarvan veel patiënten afhankelijk zijn, kon Pfizer de prijs verhogen zonder patiënten te verliezen.

Hoger beroep

Pfizer is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. In een verklaring zegt het bedrijf: "Toen we dit product lanceerden op de Britse markt, deden we dat 25 tot 40 procent goedkoper dan fabrikanten die toen acceptabel waren voor de gezondheidsdienst".

Daarbij, stelt de woordvoerder, maakte Pfizer inmiddels verlies op de capsules. "Een prijsverhoging was nodig om de continuïteit te waarborgen."

De toezichthouder zegt in een reactie op dat argument dat alle verliezen die Pfizer heeft gemaakt op de capsules binnen twee maanden na de prijsverhoging zijn goedgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl