Lenny Geluk op bezoek bij twee kleinkinderen.
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Groeiend aantal opa's en oma's verlaat Zeeland

Het aantal 65-plussers dat Zeeland verlaat neemt toe. Sinds enkele jaren heeft de provincie in die leeftijdscategorie een negatief migratiesaldo; er vertrekken meer ouderen dan dat er bij komen. Een groeiend aantal opa's en oma’s wil in de buurt van kinderen en kleinkinderen wonen, op andere plekken in het land.

Omroep Zeeland sprak met Lenny Geluk (73), oud-wethouder van Schouwen-Duiveland. Ze verhuisde drie jaar geleden van Haamstede naar Zeist. "Vier jaar geleden is mijn man overleden. Nadat dat gebeurd was, hebben de kinderen gezegd: mam, zou het niet veel leuker zijn als je bij ons in de buurt komt wonen?"

Zeeland stond altijd bekend als 'het Florida van Nederland'; een plek waar 65-plussers juist naartoe trekken om hun oude dag te door te brengen. Uit cijfers van het Zeeuws Planbureau en het CBS blijkt dat er de afgelopen jaren meer ouderen vertrekken dan bijkomen.

De grafiek laat het aantal 65-plussers zien dat zich in de provincie gevestigd heeft min het aantal 65-plussers dat vertrokken is.

Frits (82) en Anjes Goethals (78) zijn ook vertrokken uit Zeeland. Ze verruilden Westdorpe voor het Brabantse Oisterwijk. Hun drie kinderen en zes kleinkinderen wonen allemaal in Brabant en Gelderland. Dochter Anne is blij dat haar ouders in de buurt wonen. "Het is wel een geruststelling dat ze dichtbij wonen, en dat je iets kan betekenen als er dingen zijn. Ook de zorgtaken. Voor ons is het een fijn gevoel.”

Ondanks alle voordelen missen ze Zeeland soms wel. “Ik mis de Zeeuwen. Als ik ergens ben en ik hoor Zeeuws, dan luister ik altijd even. Ook al heb ik niks met ze te maken”, aldus Lenny Geluk.

Frits Goethals mist vooral de Zeeuwse natuur. "Ik was een echte strandman en dan mis ik dat wel ja. Maar verder is het hier ook een heel mooie omgeving. Wij fietsen hier veel in de bossen en bij de vennen."

Advertentie via Ster.nl