NOS NieuwsAangepast

Vergaande plannen voor designmuseum in Amsterdam

De kans is groot dat Amsterdam een designmuseum krijgt, waar andere musea delen van hun collecties kunnen tonen. Het nieuwe museum legt geen eigen collectie aan maar wil een etalage worden voor andere musea, heeft de Volkskrant gemeld.

Het initiatief komt van Het Nieuwe Instituut (HNI) in Rotterdam, dat het bericht bevestigt. Er is voor Amsterdam gekozen omdat de hoofdstad centraler ligt. Met de gemeente Amsterdam wordt al gekeken naar een geschikte locatie. Het nieuwe museum zal financieel zelfstandig draaien op entree- en sponsorgeld. Er wordt ook al met sponsors gesproken.

Positief

Andere musea met designstukken hebben positief gereageerd op de vergaande plannen. Het gaat daarbij onder meer om het Textielmuseum in Tilburg, het Stedelijk Museum Den Bosch en het Wim Crouwel Instituut in Amsterdam. Het vizier wordt later gericht op grotere musea, zegt HNI.

Volgens een woordvoerder is het idee voor het Designmuseum gekomen naar aanleiding van bezuinigingen en de versnippering van de Nederlandse vormgevingsarchieven. Het nieuwe museum komt er aanvankelijk voor een paar jaar, daarna wordt gekeken of er voldoende belangstelling voor is om het museum permanent te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl