Nabestaanden, brandweerpersoneel en inwoners bij een herdenkingsbijeenkomst bij het uitgebrande pakhuis
NOS Nieuws

Koelkast veroorzaakte mogelijk brand in pakhuis Oakland

De brand in het pakhuis in Oakland, waarbij zeker 36 mensen om het leven kwamen, werd mogelijk veroorzaakt door een koelkast op de eerste verdieping. Dat melden politieonderzoekers. Ze houden er rekening mee dat de brand is ontstaan bij "iets elektrisch".

Volgens de politie is de brand hoogstwaarschijnlijk niet aangestoken. Wel meldt het OM dat een misdrijf nog niet is uitgesloten. Officier van justitie O'Malley zegt dat er mogelijk aanklachten voor moord of doodslag volgen wanneer het onderzoek naar de brand is afgerond.

Onderzoekers verwachten geen lichamen meer aan te treffen in het pakhuis. Van de 36 slachtoffers zijn er inmiddels 35 geïdentificeerd. In de loop van de dag maakt de politie hun namen bekend.

Snel verspreid

Afgelopen vrijdag brak de brand uit in het pakhuis, waar op dat moment een illegaal feest aan de gang was. Omdat er in het pand geen blusinstallatie was en het vol stond met meubels en pallets, kon het vuur zich razendsnel verspreiden. Er waren geen vluchtwegen in het pakhuis, waardoor veel van de slachtoffers geen kant op konden.

Naar schatting waren er ongeveer honderd mensen in het gebouw toen de brand uitbrak. Onder de slachtoffers waren ook tieners. Een woordvoerder van de sheriff van Alameda meldt dat sommige slachtoffers voor hun dood via sms-berichten afscheid hebben genomen van hun familieleden.

De uitbater van het pakhuis sprak vandaag bij het uitgebrande pand met nabestaanden. Hij ontkent dat hij schuld heeft aan de brand; het gebouw zou hebben voldaan aan de brandveiligheidseisen toen hij het kocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl