Het kwartet Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer
NOS SportAangepast

Estafettevrouwen pakken brons na diskwalificatie Canada

De estafettevrouwen hebben de eerste medaille namens Nederland gepakt bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor.

Het kwartet Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo eindigde in de finale van de 4x100 meter vrije slag met 3.31,10 aanvankelijk als vierde, maar schoof op naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd vanwege het overtreden van de regels; het gastland zwom niet in de volgorde zoals die vooraf was opgegeven.

Doha

Twee jaar geleden pakte Oranje bij de WK in Doha het goud in een wereldrecord. Toen maakten de inmiddels gestopte Inge Dekker en Femke Heemskerk (rustpauze) echter nog deel uit van het viertal.

De wereldtitel ging naar de Verenigde Staten, dat met Amanda Weir, Kelsi Worrell, Madison Kennedy en Mallory Elizabeth Comford in de ploeg zegevierde in 3.28,82. Italië werd tweede in 3.30,28.

Estafettemannen

De estafettemannen speelden geen rol van betekenis op de 4x100 meter. Nederland eindigde in 3.09,87 als zesde, de wereldtitel ging in 3.05,90 naar Rusland.

Nederland stuurde met startzwemmer Nyls Korstanje (17), Ben Schwietert (19), Dion Dreesens (23) en Kyle Stolk (20) een piepjonge ploeg het water in. Desondanks kwam het Oranje-kwartet tot op 0,69 van het acht jaar oude nationale record en op een kleine twee seconden van het brons in Windsor.

Kira Toussaint

Toussaint strandt

Kira Toussaint wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 100 meter rugslag. De nationaal kampioene van 2012 en 2014 tikte in de halve finales aan na 57,73 en werd daarmee twaalfde.

In de series had ze met 57,50 de tiende tijd op de klokken gebracht. Voor Maaike de Waard waren de series, waarin ze 58,78 zwom, het eindstation.

Eerste goud Pellegrini op WK kortebaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl