Maarten Brzoskowski
NOS SportAangepast

Brzoskowski in recordtijd naar zesde plek in eerste WK-finale

Maarten Brzoskowski is tijdens de WK kortebaan in het Canadese Windsor als zesde geëindigd op de 400 meter vrije slag. Hij noteerde een tijd van 3.39,91 en dat betekende een nieuw Nederlands record. Het eerste goud van het toernooi was voor Park Tae-hwan uit Zuid-Korea, die 3.34,59 zwom.

De 21-jarige Brzoskowski had zich als zevende geplaatst voor de eerste mondiale finale uit zijn loopbaan. Ook daarin lag hij lange tijd op plaats zeven, maar dankzij een sterk eindschot schoof hij nog een plaatsje op.

Dankzij zijn sterke eindsprint scherpte Brzoskowski zijn eigen record aan. Vorig jaar zwom hij bij de EK in het Israëlische Netanya 3.40,20.

Laatste fase

Ook de strijd om de gouden plak werd in de laatste fase beslist. Aleksandr Krasnych uit Rusland lag lange tijd aan kop, maar Park (die in 2006 al eens het zilver pakte) tikte uiteindelijk als eerste aan.

Het zilver ging naar Krasnych en Peter Bernek uit Hongarije veroverde brons. Bernek, met 3.34,32 houder van het toernooirecord, werd twee jaar geleden wereldkampioen.

Le Clos

Chad le Clos snelde op de 200 meter vlinderslag naar zijn zevende gouden plak op een WK kortebaan. De 24-jarige Zuid-Afrikaan kwam met 1.48,56 nog vrij dicht bij zijn eigen wereldrecord.

Le Clos nam vanuit de start meteen de leiding, maar werd na 150 meter ineens voorbijgestreefd door twee man. Vooral Tom Shields had er flink de vaart in en leek dan ook (na zeven podiumplekken) zijn eerste individuele WK-goud in de wacht te slepen.

Met een vlammend eindschot schoot Le Clos de Amerikaan echter alsnog voorbij en veroverde hij zijn derde wereldtitel op dit nummer. In 2010 en 2014 was het ook al raak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl