'Voorlichting bij onderzoek darmkanker onevenwichtig'

De voorlichting over darmkanker moet beter. In de brochure van het RIVM daarover wordt selectief gebruik gemaakt van cijfers, belangrijke gegevens worden niet vermeld en er staat geen afweging in waarom je wel of niet moet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Dat schrijven vier deskundigen in medisch tijdschrift Medisch Contact. Ze stellen dat het RIVM een dubbelrol speelt: het uitvoeren van het bevolkingsonderzoek en het geven van informatie. Die informatie zou erop gericht zijn om de deelname aan het onderzoek te stimuleren.

Volgens de auteurs, een ethicus en drie artsen, moet veel duidelijker zijn dat de levensverwachting niet stijgt door deelname aan het onderzoek. Alleen de kans om aan darmkanker te overlijden neemt iets af.

Verschillende partijen

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is in 2015 ingevoerd en is bedoeld voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Onderdeel van het onderzoek is de zelfafnametest, waarbij deelnemers een pakketje ontlasting moeten opsturen.

De vier critici stellen voor dat de verantwoordelijkheid voor het onderzoek en het geven van informatie bij verschillende partijen terecht komen. Dat zou ook moeten gelden voor andere bevolkingsonderzoeken, zoals baarmoederhalskanker en borstkanker.

In een reactie tegenover Medisch Contact zegt het RIVM dat mensen "overhalen tot deelname" geen doel is; het instituut wil dat geïnteresseerden een "geïnformeerde keuze" maken. Maar het RIVM zegt al wel toe in de folder van volgend jaar een leeswijzer op te nemen, waarin duidelijk staat dat genodigden ervoor kunnen kiezen om wel of niet aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl