De Amerikaanse staat New York wil vier Nederlandse bedrijven boycotten, waaronder ingenieursbureau Royal HaskoningDHV
NOS NieuwsAangepast

New York wil Nederlandse bedrijven boycotten

De Amerikaanse staat New York wil geen zaken meer doen met vier Nederlandse bedrijven omdat zij op hun beurt Israël zouden boycotten. Het gaat om ASN Bank, Triodos Bank, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en waterbedrijf Vitens.

De bedrijven hebben drie maanden de tijd om het tegendeel te bewijzen voordat de boycot definitief wordt.

Onduidelijk is waarom de Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst staan, waar in totaal dertien ondernemingen op prijken. Mogelijk is het omdat ze de afgelopen jaren in Israël zijn gestopt met enkele activiteiten vanwege het omstreden nederzettingsbeleid in bezette gebieden.

Verrast

De bedrijven zelf zijn in ieder geval verrast. "Wij wisten hier niet van. We betreuren dat we erop staan", aldus een woordvoerder van Royal HaskoningDHV. Ze spreekt tegen dat het bedrijf Israël boycot. "Dat doen we niet. We werken er al jaren aan projecten op het gebied van water, milieu en infrastructuur."

Ook ASN Bank en Triodos zeggen Israel niet te boycotten. "De staat New York heeft geen enkel inzicht gegeven waarom wij op de zwarte lijst staan", zegt een woordvoerder van Triodos. ASN zegt beleggingen te doen op basis van duurzaamheidscriteria. "Wij beleggen zowel in bedrijven die actief zijn in Israël als in Israëlische ondernemingen zelf."

Royal HaskoningDHV, ASN en Triodos verwachten niet of nauwelijks schade door een eventuele boycot. Vitens was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl