Coffeeshop
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil softdrugs slimmer reguleren; VVD tegen

De Tweede Kamer wil dat het landelijk beleid over softdrugs slimmer wordt gereguleerd. Tegen de wens van het kabinet werd een motie daarover van de SP met een kleine meerderheid aangenomen. Ook regeringspartij PvdA was voor, coalitiepartner VVD stemde juist tegen.

Volgens de Kamer kost het handhaven van de toelevering aan coffeeshops onevenredige inspanningen van politie en justitie. In de motie wordt benadrukt dat de verkoop van cannabis nu aan de voordeur wordt gedoogd, maar dat de inkoop illegaal is.

De tekst van de SP-motie lijkt erg op een voorstel dat vorige maand werd aangenomen op het VVD-congres. Ook daarin werd gesproken over slimmer reguleren en over onevenredige inspanningen van justitie en politie. Maar dat voorstel ging over het verkiezingsprogramma voor de nieuwe periode. De motie van de SP vraagt het kabinet begin volgend jaar al met een voorstel te komen.

Het kabinet ontraadde de motie vorige week omdat het aan het volgende kabinet zou zijn om zich er na de verkiezingen over te buigen. Wel werkt het huidige kabinet diverse scenario's uit die een rol kunnen spelen bij het maken van een regeerakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl