NOS NieuwsAangepast

Merkel bepleit boerkaverbod, verwachte harde verkiezingsstrijd

De Duitse bondskanselier Merkel heeft zich uitgesproken voor een boerkaverbod. "Je gezicht bedekken moet verboden worden waar mogelijk", zei Merkel op het CDU-partijcongres in Essen. Ze kreeg een ovatie voor haar voorstel.

Minister van Binnenlandse Zaken De Maizière (ook CDU) had eerder al gezegd dat hij een gedeeltelijk boerkaverbod wil. De minister wil gezichtsbedekkende kleding verbieden in het onderwijs, bij het gemeenteloket en in de rechtszaal.

Harde verkiezingsstrijd

Merkel deed het pleidooi op het congres dat haar later vandaag tot kandidaat-bondskanselier zal benoemen. Ze haalde uit naar populistische partijen en bewegingen die de leus 'Wir sind das Volk' volgens haar hebben gekaapt. "Wie het volk is, bepalen we allemaal. Niet een kleine groep, hoe hard die ook schreeuwt", zei Merkel.

Merkel rekent op een harde verkiezingsstrijd, de hardste sinds de Duitse hereniging in 1990. Haar inzet is het voorkomen van een rood-rood-groene coalitie, van SPD, die Linke en de Groenen.

Later vandaag stemmen CDU-gedelegeerden over het partijleiderschap. Merkel, sinds 2000 leider van de christendemocraten, is de enige kandidaat.

Verder zei de bondskanselier dat ze niet nog eens zo veel vluchtelingen te verwerken wil krijgen als in het najaar van 2015. Er vroegen toen bijna 900.000 mensen asiel aan in het land. "Die situatie kan, mag en zal zich niet herhalen."

Bij de vorige partijleidersverkiezing twee jaar geleden werd Merkel gesteund door 96,7 procent van de gedelegeerden.

"Normaal zijn het altijd van dit soort Noord-Koreaanse percentages", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Maar dit jaar houdt Merkel rekening met een 'eerlijke beoordeling', zoals ze zelf zei."

Volgens de correspondent zou het onder de 90 procent kunnen uitkomen. "Dat zou wel een teken zijn van onrust." Merkel krijgt de afgelopen tijd veel kritiek op haar asielbeleid, ook binnen haar eigen CDU.

Rooskleurig

Een van de afgevaardigden heeft met 150 andere partijleden een conservatieve gesprekskring opgericht, die meer invloed in de partij wil afdwingen. De groep ergert zich aan het "rooskleurige" beeld dat Merkel geeft van de toestand in Duitsland en vindt het een schande dat er geen tegenkandidaat is.

Vorige maand maakte Angela Merkel al bekend dat ze bondskanselier wil blijven. Als de CDU de verkiezingen volgend jaar wint, begint Merkel aan haar vierde termijn als bondskanselier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl