President Rohani van Iran
NOS NieuwsAangepast

Iraanse president haalt uit naar Trump

De Iraanse president Rohani heeft een krachtige waarschuwing gegeven aan Donald Trump. Rohani waarschuwt de aanstaande Amerikaanse president niet te tornen aan de nucleaire overeenkomst met Iran.

Vorig jaar juli bereikte Iran met een aantal wereldmachten een akkoord over zijn nucleaire programma. In ruil voor het opschorten van Iraanse nucleaire onderzoeken worden economische sancties opgeheven.

Tijdens zijn presidentscampagne noemde Donald Trump de overeenkomst het "slechtste akkoord ooit". Volgens hem leidt het akkoord, in zijn woorden, tot een nucleaire holocaust.

'Dood aan Amerika!'

In een toespraak op de universiteit van Teheran zei president Rohani dat de acties die Trump voor ogen heeft, Iran niet zullen raken. "Een zekere man is in de VS gekozen. Dat kan", zei Rohani. "Wat voor plannen hij heeft, dat zal de tijd uitwijzen. Wij zullen doorgaan met onze eigen plannen."

Rohani zei dat zijn land zich niet veel van Trump zal aantrekken. "Hij kan een hoop willen. Hij kan de nucleaire overeenkomst verzwakken, of die verscheuren. Denken jullie dat wij dit zullen toestaan? Zal ons land dit toestaan?" Daarop scandeerde het publiek: "Dood aan Amerika!"

Vorige maand besloot het Amerikaanse congres om het mogelijk te maken de sancties, indien nodig, met tien jaar te verlengen; een beslissing waar Iran niet blij mee is. Ook de uithaal van Rohani naar Trump wijst op een mogelijke verharding van de relatie tussen beide landen.

Rohani waarschuwt Trump: kom niet aan het verdrag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl