Margo Smit
NOS NieuwsAangepast

Margo Smit nu ombudsman voor hele publieke omroep

Margo Smit, ombudsman van de NOS, gaat per 1 januari aan de slag als ombudsman voor alle journalistieke programma's van de publieke omroep.

Smit zal alle omroepen en organisaties die via de NPO uitzenden, gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies geven over hun journalistieke programma’s. Dat advies wordt op de website van de NPO geplaatst.

Zelfreflectie

"Als ombudsman wil ik een brug zijn tussen de mensen voor wie al die nieuws-, actualiteiten- en opinievormende programma’s van de NPO gemaakt worden en de mensen die ze maken", laat Smit weten. "Terechte kritiek maakt de journalistiek beter, fouten vragen om correctie, en uitleg over het tot stand komen van journalistieke producties kan leiden tot meer inzicht, begrip en zelfreflectie."

Smit begon haar carrière ruim 25 jaar geleden als redacteur bij RTL Nieuws. Daarna was ze onder meer parlementair verslaggever voor RTL Nieuws, verslaggever bij TweeVandaag en onderzoeksjournalist bij de KRO. Ze was ook directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Rectificeren

Eind november werd bekend dat het Genootschap van hoofdredacteuren zich verzet tegen een voorstel van staatssecretaris Dekker. Die wil dat de ombudsman van de NPO de hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen "dringend kan verzoeken" om een rectificatie.

Het genootschap vindt het voorstel van Dekker ongepast en wil dat de Tweede Kamer zich ertegen verzet. "De Ombudsman kan niet de eindverantwoordelijkheid van een hoofdredacteur overnemen", zo staat in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl