Het stadion van FK Rostov gaat uit zijn dak nadat Christian Noboa (rechts) de winnende treffer heeft gemaakt tegen Bayern München.
NOS VoetbalAangepast

'Moeten aanvallen tegen FK Rostov, erger kan bijna niet'

Vanavond kan FK Rostov opnieuw historie schrijven. De bescheiden Russische ploeg heeft aan een gelijkspel genoeg in Eindhoven om zich ten koste van PSV te plaatsen voor de knockoutfase van de Europa League. Dat hadden niet veel mensen verwacht, zeker niet nadat de ploeg deze zomer een schok te verwerken kreeg.

Op 6 augustus rolde een opvallend bericht binnen op de sportredacties. Tien dagen voor de confrontatie met Ajax in de voorronde van de Champions League leverde Kurban Berdyjev, de trainer die Rostov naar een onmogelijk geachte tweede plaats in de Russische competitie had geleid, plotseling zijn contract in.

Dat kon maar een ding betekenen: voor Berdyjev lag promotie in het verschiet. Bondscoach van Rusland werd geroepen. Of op zijn minst hoofdtrainer van Spartak Moskou. Maar vervolgens bleef het stil rond hem. Waar is de stoïcijnse Turkmeense voetbaltovenaar gebleven?

Een week nadat Kurban Berdyjev (links) opstapte als coach van FK Rostov, stond hij als adviseur op het veld van de Arena naast interim-coach Dmitri Kiritsjenko.

"Hij is gewoon in Rostov. Kurban Berdyjev bepaalt nog steeds alles wat er op het veld gebeurt bij FK Rostov", weet Manuel Veth, kenner van het Russische voetbal. "Nadat zijn overgang naar Spartak of Lokomotiv Moskou mislukte, hebben ze hem bij Rostov een speciale functie gegeven. Officieel is hij vice-voorzitter, adviseur en assistent-trainer, maar die functie is alleen bedoeld om gezichtsverlies te beperken."

Toen Rostov in augustus met 4-1 won van Ajax stond Dmitri Kiritsjenko als interim-trainer voor de groep. Inmiddels is hij vervangen door Ivan Daniliants. Wat weet jij van hem?

"Daniliants is net als Berdyjev geboren in Turkmenistan en werkte jarenlang als zijn assistent bij Roebin Kazan. Kiritsjenko zou niet over de juiste papieren beschikken, maar het kwam zeker niet slecht uit dat met Daniliants de tactische filosofie van Berdyjev verzekerd is. Hij voert uit wat Berdyjev bedenkt."

Moeten aanvallen tegen FK Rostov is zo'n beetje het ergste dat je kunt overkomen.

Manuel Veth

FK Rostov speelt 3-5-2, waarbij de hele ploeg gedisciplineerd inzakt bij balverlies en extreem snel uitbreekt in de counter. Dat doen ze met zoveel discipline en overgave, dat de FIFA in mei besloot om de hele selectie te controleren op het gebruik van meldonium.

"Alle testen bleken negatief. Maar het systeem van Berdyjev maakt ze heel lastig te bespelen. Ze zijn op hun best tegen ploegen die met drie spitsen en op balbezit spelen, zodat ze kunnen inzakken en toeslaan in de omschakeling.

Met het oog op de Champions League werden afgelopen zaterdag tegen Zenit Sint-Petersburg een flink aantal spelers gespaard. En toch werd het 0-0. Wat zegt dat over de kracht van Rostov?

"PSV moet winnen en dat maakt Rostov voor mij de grote favoriet. Moeten aanvallen tegen Rostov is zo'n beetje het ergste dat je kunt overkomen. Maar een vroege goal van PSV kan alles veranderen, want dan moet Rostov een ander spel gaan spelen."

Het is niet moeilijk om de sleutelspelers in het elftal aan te wijzen. Van de vijftien Europese treffers dit seizoen werden er dertien gemaakt door het trio Sardar Azmoun (4), Christian Noboa (4) en Dmitri Poloz (5).

"En dan zou ik Vladimir Granat nog toevoegen, die sinds dit seizoen een sleutelrol speelt in de verdediging van Rostov. Sardar Azmoun en Dmitri Poloz zijn extreem gevaarlijk voorin, Met name de rol van Poloz is cruciaal: hij is tactisch heel sterk, heeft een enorm loopvermogen en is bijna altijd betrokken bij de uitbraken van Rostov. En Christian Noboa is niet alleen dodelijk bij vrije trappen, maar zijn ervaring is cruciaal. Ook als het moeilijk wordt houdt hij de ploeg bij elkaar."

  • AFP
    Sardar Azmoun (21) scoorde dit seizoen al tegen Anderlecht, Ajax, Atlético Madrid en Bayern München.
  • EPA
    Dmitri Poloz (25) is Europees topscorer voor FK Rostov met vijf goals. Twee daarvan maakte hij tegen PSV.
  • Pro Shots
    Christian Noboa (31) is niet alleen de leider op het middenveld van FK Rostov, maar ook een vrijetrappenspecialist. Zoals tegen Ajax in augustus.

Na een moeilijke start staat FK Rostov inmiddels weer keurig in de Russische subtop. Bovendien hebben ze na een knappe 3-2 zege op Bayern München volop kans op overwintering in de Europa League. En dat is best belangrijk?

"FK Rostov heeft nog steeds veel financiële problemen. En dan komen die Champions League-miljoenen heel goed van pas. En ook die van de Europa League, trouwens."

Europese wedstrijden FK Rostov 2016-17

Doelpuntenmakers Rostov
CL-kwalificatie 3de rondeFK Rostov-Anderlecht 2-2Ezatolahi, Poloz
Anderlecht-FK Rostov 0-2Noboa, Azmoun
CL-kwalificatie play-offsAjax-FK Rostov 1-1Noboa
FK Rostov-Ajax 4-1Azmoun, Jerochin, Noboa, Poloz
CL Groep DBayern München-FK Rostov 5-0
FK Rostov-PSV 2-2Poloz (2)
FK Rostov-Atlético Madrid 0-1
Atlético Madrid-FK Rostov 2-1Azmoun
FK Rostov-Bayern München 3-2Azmoun, Poloz, Noboa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl