Timmerman aan het werk
NOS Nieuws

GroenLinks: zware beroepen ontzien bij verhoging pensioenleeftijd

GroenLinks wil dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Volgens partijleider Klaver is er niets terechtgekomen van de belofte bij het verhogen van de pensioenleeftijd dat mensen met een fysiek zwaar beroep zouden worden ontzien. Betrokkenen voelen zich terecht in de steek gelaten, vindt de partij.

GroenLinks was en is voor de verhoging van de AOW-leeftijd, maar vindt dat de maatregel voor deze groep oneerlijk uitpakt. "Gezien de snelheid waarmee de verhoging wordt ingevoerd, wordt nu te veel gevraagd van mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op langer doorwerken. Zwaar fysiek werk op latere leeftijd heeft zeer negatieve gezondheidseffecten."

Boete schrappen

Klaver benadrukt dat deze groep niet gekozen heeft voor lichter werk of voor omscholing, omdat de betrokkenen niet wisten dat ze later met pensioen zouden gaan. De boete die bedrijven moeten betalen als medewerkers eerder stoppen met werken (in Haags jargon de RVU-heffing) moet volgens GroenLinks vervallen voor bijvoorbeeld metselaars, timmermannen, postsorteerders en brandweerlieden.

Deze oplossing moet gelden voor mensen die op dit moment ouder zijn dan 55 jaar. Als het aan GroenLinks ligt, is voor deze groep eerder stoppen mogelijk vanaf 60 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl