NOS NieuwsAangepast

Beleid VS in Midden-Oosten onder druk

door Floris Harm, Redactie Buitenland

President Obama is op bezoek bij de Egyptische President Mubarak. Hij is diep onder de indruk van het gemak waarmee Mubarak al dertig jaar lang de verkiezingen wint. Mubarak, gevleid, besluit Obama te helpen wanneer in de VS verkiezingen zijn, en stuurt zijn eigen adviseurs naar Washington. Aan het eind van de verkiezingsdag, wanneer de stemmen zijn geteld, komt de uitslag: Mubarak wint met 90 procent.

Dit is een Egyptisch grapje, maar er schuilt een kern van waarheid in, want de VS en de Egyptische president zijn altijd dikke vrienden geweest. Per jaar krijgt Egypte €1 miljard aan militaire hulp. Sinds 1975 kreeg het land ruim €20 miljard aan ontwikkelingshulp. De reden: de VS heeft Egypte hard nodig als bondgenoot in het Midden Oosten waar de meeste andere landen vijandig staan tegenover de VS. Mubarak is weliswaar een corrupte, autoritaire bondgenoot, maar toch.

Moslim Broederschap

Nu Mubarak onder druk ligt, moet Washington serieus gaan nadenken over scenario's waarbij partijen aan de macht komen die vijandig staan tegenover de VS. Zoals de Moslim Broederschap, die heeft aangekondigd mee te doen met de grote demonstraties van vrijdag 28 januari.

"Een regering die valt in een marginale Arabische staat als Tunesie is voor de VS iets anders dan wanneer dit gebeurt in een land dat een van de drie belangrijkste steunpilaren is voor Amerika's veiligheidsbeleid in het Midden-Oosten", zegt een voormalige Amerikaanse diplomaat in de Financial Times.

Protest

Dat de VS niet goed weten hoe ze zich moeten opstellen, blijkt uit officiële mededelingen over de crisis in Egypte. Afgelopen dinsdag noemde de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het regime van Mubarak nog "stabiel". Zijn regering zocht naar een oplossing voor de noden van het volk.

Een dag later riep zij Mubarak desalniettemin op om "vreedzaam protest toe te staan". Sociale media als Twitter en Facebook moesten gewoon weer toegankelijk worden voor het Egyptische publiek, spoorde zij de Egyptische president aan.

Libanon

De VS moet niet alleen voor Egypte het beleid herzien. Want in Libanon is verandering op til, nu daar een premier naar voren is geschoven door Hezbollah. Hezbollah is volgens Washington een terreurbeweging.

Ook de Palestijnse Autoriteit ligt onder vuur. Zij zijn voor de VS de beste gesprekspartner in de zoektocht naar een oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict. Maar nu blijkt uit gelekte documenten dat ze bereid zijn tot grote concessies aan Israel. En hun verminderde populariteit komt mogelijk ten gunste van Hamas, opnieuw een grote vijand van de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl