NOS NieuwsAangepast

'Van Dam wist al eerder van afwijzing fosfaatplan'

Het kabinet wist volgens het CDA al op 7 juli dat de Europese Commissie niet akkoord ging met het fosfaatrechtenplan voor de Nederlandse landbouw. Dat zou blijken uit antwoorden van Eurocommissaris Vestager aan CDA-Europarlementariër Schreier-Pierik.

"Tijdens de eerste bijeenkomst met de Nederlandse autoriteiten op 7 juli 2016 heeft de Commissie de Nederlandse autoriteiten ervan in kennis gesteld dat de voorgestelde regeling niet in overeenstemming was met de richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie 2014-2020", aldus de Europese Commissie.

Staatssecretaris Van Dam zei donderdagnacht nog in een debat met de Tweede Kamer dat pas in september bleek dat de Europese Commissie niet akkoord ging. Ook nu spreekt hij tegen dat hij het eerder wist, hij blijft erbij dat het pas in september duidelijk werd.

Onbegrijpelijk

“Nederland heeft veel kostbare tijd verloren en bovendien informeerde Van Dam de Tweede Kamer verkeerd”, aldus Schreijer-Pierik, die het Kamerdebat bijwoonde. “Het is onbegrijpelijk dat de VVD-PvdA-regering op deze manier de toekomst van duizenden melkveehouders op het spel zet.”

Een voorlichter van het ministerie van Economische Zaken ontkent dat Van Dam de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Volgens hem waren er inderdaad al eerder gesprekken met de Europese Commissie, maar is pas in september duidelijk geworden dat Brussel te grote bezwaren had.

Vorige maand bereikte Van Dam een akkoord met de melkveehouders om volgend jaar het aantal melkkoeien fors verminderen. Brussel wil de melkproductie verminderen en daarmee de hoeveelheid fosfaat in koeienmest terugdringen. Er geldt een Europees quotum voor fosfaat, het zogenaamde fosfaatplafond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl