MS Pioneer voor de kust van Gibraltar
NOS NieuwsAangepast

'Oplossing in zicht voor bemanning MS Pioneer'

De bemanningsleden die vastzitten op het vrachtschip MS Pioneer bij Gibraltar hebben binnenkort weer vaste grond onder de voeten.

Kapitein en bemanning zitten vast op het schip omdat de eigenaar van de MS Pioneer, rederij Flinter Groep uit Barendrecht, failliet is. De opvarenden zijn bijna door hun water en voedsel heen en twee mensen hebben medische hulp nodig.

"Er is een oplossing in zicht", zegt curator Kees van den Bergh. "De bank die garant staat voor de financiering van dit schip heeft aangegeven voor eten en drinken te zorgen en heeft toegezegd het salaris van deze mensen uit te betalen. Ze proberen er ook voor te zorgen dat het schip snel een haven in kan varen."

Een Rotterdamse ondernemer gaf eerder vandaag al aan de bemanning te hulp te willen schieten.

Veiling

Voor de rederij zelf is er slecht nieuws. De curatoren werkten aan een doorstart van Flinter Groep, maar die komt er waarschijnlijk niet. "De kansen daarop lijken wel verkeken. De markt is dusdanig slecht dat de opbrengst van de verkoop van schepen niet acceptabel is voor de betrokken banken", aldus de curator.

Flinter Groep is eigenaar van 30 zogenaamde 'multi-purpose' schepen waarmee vooral droge lading wordt vervoerd. Op 19 december vindt in opdracht van ING een veiling plaats van negen schepen, die de bank in het verleden gefinancierd heeft.

Bij Flinter Groep werken 65 mensen en zijn 54 zeevarenden in dienst. Zij hebben inmiddels hun ontslag gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl