NOS Nieuws

Waar is Bana? Twitteraccount Syrisch meisje opgeheven

De Hashtag #WhereisBana wordt veelgebruikt de afgelopen uren. Veel mensen maken zich zorgen om de 7-jarige Bana Alabed uit Oost-Aleppo. Het Twitteraccount van het meisje werd afgelopen zondag onverwachts opgeheven. De laatste tweet werd door haar moeder Fatemah verstuurd: ‘Wij weten zeker dat het leger ons nu gaat oppakken. We zien elkaar op een andere dag lieve wereld. Dag.’

Het meisje beheerde samen met haar moeder het Twitteraccount waarop ze berichten over hun leven in Oost-Aleppo deelden. Het was hun manier om met de uitzichtloosheid van de oorlog in Syrië om te gaan. Het account had ruim 100.000 volgers toen het plotseling werd verwijderd.

Op twitter vragen veel mensen zich af wat er met het meisje en haar moeder is gebeurd. Sommige twitteraars twijfelen aan de echtheid van het account. Het is lastig te controleren of het meisje en haar moeder echt zelf de tweets verstuurden. Twitter wil er desgevraagd niks over zeggen. Veel andere twitteraars maken zich juist veel zorgen om Bana en roepen haar en haar moeder op om een teken van leven te geven. Tot nu toe blijft die oproep onbeantwoord.

Het is ook mogelijk dat moeder Fatemah het account zelf heeft verwijderd uit angst voor het steeds verder oprukkende Syrische leger. Het leger was afgelopen week actief in de wijk waar Bana en haar gezin woonden. Het huis van het gezin werd hierbij verwoest.

Dat het Syrische leger steeds dichterbij komt merkt ook Modar, een verpleegkundige uit Oost-Aleppo met wie de NOS contact heeft via Whatsapp en Skype. Modar vertelt dat hij zijn huis heeft moeten verlaten, omdat het Syrische leger zijn wijk heeft ingenomen. Maar dat alles verbleekt bij de gebeurtenis van vorige week, vertelt hij. Zowel zijn vader als zijn broer kwam om bij een luchtaanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl