Het stuurwiel van een BMW 3-serie E46
NOS Nieuws

BMW gaat zelfrijdende taxi's testen in München

De Duitse automaker BMW voelt de hete adem van taxidienst Uber in zijn nek en gaat volgend jaar beginnen met het testen van zelfrijdende taxi’s in München. Het is de bedoeling dat de test in de Duitse stad vervolgens wordt uitgebreid naar andere steden.

Er gaan in eerste instantie veertig zelfrijdende BMW's de straat op. Het is zover bekend de grootste test in Europa tot nu toe. Net als bij Uber zit er nog een getrainde chauffeur achter het stuur die kan ingrijpen.

De stap wordt gezien als een teken dat traditionele automakers deels afstappen van hun decennia-oude verdienmodel: auto’s verkopen. Successen bij diensten als Uber en Lyft bewijzen dat er een groep gebruikers is die wel behoefte aan vervoer heeft, maar niet aan een eigen auto. BMW probeert daar nu op in te springen.

Voordeel

Het bedrijf zegt dat dit al goed lukt. "In vier dagen hebben 14.000 mensen zich opgegeven voor onze taxidienst", zegt Tony Douglas tegen persbureau Reuters. Hij is bij BMW verantwoordelijk voor de strategie van dit soort diensten.

Daarnaast stelt BMW een voordeel te hebben ten opzichte van diensten zoals Uber: het bedrijf produceert zelf zijn auto’s. Daardoor zou het een beter aanbod hebben voor klanten.

De Duitse automaker is niet de enige die bezig is met zelfrijdende auto's in Europa. Concurrent Ford kondigde onlangs ook aan in 2017 zelfrijdende auto's te gaan testen in Europa. Het bedrijf is daarnaast bezig met een taxidienst. Of er ook zelfrijdende taxi's van Ford gaan rijden is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl