Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

'Van Gerwen is nooit serieuze kandidaat geweest'

Op de nominaties voor de sporters van het jaar is altijd kritiek, maar dit keer springt er een naam uit. Op sociale media is er veel onbegrip over het ontbreken van darter Michael van Gerwen als kandidaat voor de eretitel Sportman van het Jaar, terwijl hij afgelopen jaar 25 titels op zijn naam schreef en de wereldranglijst aanvoert.

Jeroen Bijl van NOC*NSF, voorzitter van de vakjury, heeft een simpele uitleg voor het ontbreken van Van Gerwen. "We hanteren aan de voorkant een criterium dat een sport die niet olympisch is - en dat is darts - minimaal 55 landen op een WK moet hebben. Daar horen voorronden ook bij. Darts zit behoorlijk onder dat criterium. Hij is dus nooit serieus in beeld geweest."

Geen grote mondiale sport

Op het eindtoernooi van de WK van de PDC waren vorig jaar slechts zestien nationaliteiten vertegenwoordigd. Van de 72 deelnemers waren er 34 Brits en 10 Nederlands. Van Gerwen werd al in de derde ronde uitgeschakeld.

Niels de Ruiter, directeur van de Nederlandse dartbond, is teleurgesteld dat Van Gerwen er niet bij zit.

Naast Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Tom Dumoulin en Sven Kramer is ook Max Verstappen genomineerd, terwijl de Formule 1 ook niet olympisch is en het WK-klassement uit maar 22 coureurs bestaat. De Formule 1 maakt echter onderdeel uit van de autosportfederatie en valt samen met onder meer karten, rallyrijden en autocross onder één noemer.

"Dat wordt dus in een breder perspectief gezien en daarom is Verstappen wel door de toets van 55 landen gekomen", zegt Bijl. "Dat criterium is heel belangrijk, maar niet doorslaggevend. We kijken bijvoorbeeld ook naar de impact die een prestatie op Nederland heeft."

Max Verstappen in vol ornaat bij het gala van autosportbond FIA in Wenen

Is de naam Van Gerwen wel gevallen? Bijl: "Nee. Nou, niet officieel omdat hij dus niet door de voorselectie kwam. Iemand noemde zijn naam wel bij de uiteindelijke vergadering. Daarbij werd ook gezegd dat hij het belangrijkste toernooi, de WK, niet heeft gewonnen."

Aan dat andere criterium voldeed Van Gerwen wel: beleving bij het Nederlands volk. Die was er volop. "We beseffen dat zijn prestaties impact hebben", zegt Bijl. "Dit is ook wel een punt waar we in de toekomst mogelijk meer naar moeten kijken."

Hoe zijn de nominaties voor het Sportgala tot stand gekomen?

De lastigste categorie om samen te stellen was volgens Bijl die van de coaches. "Er zijn wel acht coaches die recht hebben op een nominatie, maar we hebben er bewust voor gekozen om de selectie op drie te houden." Marcel Wouda, Vincent Wevers en Giovanni Guidetti zijn de gelukkigen.

Van Rijsselberghe uitte op Instagram zijn onvrede over het feit dat zijn coach Aaron McIntosh, met wie hij twee gouden olympische medailles won, er niet bij zit. "Als je de BESTE ALLER TIJDEN bent, het ONMOGELIJKE uit je atleet kan halen dan hoef je geen nominatie van NOC*NSF. #maarnietheus #laatmaar."

Bijl reageert: "Ik heb begrip voor die reactie en veel respect voor de prestaties van McIntosh, maar vertel mij maar: wie moet er dan uit?" Wouda en Wevers hebben ook allebei olympisch goud achter hun naam, maar Guidetti niet. Hij haalde met de volleybaldames de halve finales op de Spelen.

"Bij Guidetti hebben we niet zozeer naar het resultaat van de medailles gekeken, maar hij is wel iemand die echt het verschil heeft gemaakt. De volleybaldames komen van heel ver. Hij is een inspiratie voor het coachvak."

Hockeydames

Ook het ontbreken van de hockeydames bij de verkiezing voor sportploeg van het jaar zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Bijl: "Ja, dat blijft voer voor discussie, maar dat betekent wel dat het leeft."

Oranje haalde op de Spelen zilver, maar de voorkeur ging uit naar het gouden roeiduo Maaike Head/Ilse Paulis, de bronzen beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en de handbaldames (vierde in Rio en zilver bij het WK).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl