De hertelling in Wisconsin
NOS Nieuws

Hertelling Michigan moet vandaag beginnen

De Amerikaanse staat Michigan moet voor het middaguur beginnen met de hertelling van de stemmen. Een rechter in de staat heeft bezwaren daartegen van Republikeinen en de kiesraad van tafel geveegd.

Kandidaat Jill Stein van de Groene Partij wil een hertelling in drie staten waar Donald Trump onverwacht won: Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Zij zegt zeker te willen weten dat er geen stembusfraude is gepleegd. Advocaten van Trump proberen de hertellingen tegen te houden.

Tijdgebrek

De kiesraad van Michigan bleek afgelopen vrijdag verdeeld over het verzoek van Trump de hertelling te schrappen: de stemmen staakten met twee tegen twee. Daarom gaat de hertelling door.

Officieel moet er twee werkdagen worden gewacht voordat de hertelling begint, zodat een rechter het proces kan beoordelen. Stein wilde die wachttijd schrappen, omdat ze vreest dat het tellen anders niet op tijd klaar is voor de deadline van 13 december. De rechter gaat mee in die redenering.

Borgsom

In Wisconsin is de hertelling afgelopen donderdag begonnen. In Pennsylvania werd afgelopen week Steins verzoek om een hertelling afgewezen, omdat ze niet de benodigde borgsom van 1 miljoen dollar kon opbrengen. Ze probeert daar nu via de federale rechter alsnog een hertelling af te dwingen.

De kans dat het presidentschap Trump kan ontgaan door de hertellingen is bijzonder klein. Clinton zou alle drie de staten moeten winnen en in totaal bijna 100.000 extra stemmen moeten vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl