Premier Renzi tijdens zijn laatste campagnebijeenkomst vrijdag in Florence

Beurzen en beleggers niet onder indruk van het Italiaanse 'nee'

Het Italiaanse 'nee' zorgt vooralsnog voor slechts rimpelingen op de financiële markten. In de aanloop naar de beursweek werd verwacht dat het 'nee' beleggers en beurzen geld en vertrouwen zou kosten en de euro fors zou verzwakken. In Azië daalden de beurskoersen. Maar het pakt in Europa iets anders uit.

De AEX opende op een verlies van een half procent, maar het verlies was van korte duur. Rode cijfers op de koersenborden werden al snel weer groen. Iets na 09.00 uur noteerde de Amsterdamse beurs al een winst van een half procent en een half uur later was de winst al 1,5 procent. Ook in Londen en Frankfurt draaide het sentiment als een blad aan de boom. Alleen de beurs van Milaan kleurt nog rood.

Ook de meeste bankaandelen herstellen van eerste tikken. ABN Amro opende nog op een min van 1 procent, Aegon en ING verloren iets meer. Alle drie noteren na een kwartier handel vooral plusjes. De Italiaanse bankaandelen verliezen wel 3 tot 4 procent. De koersindex voor alle Europese banken samen staat nog op wel op verlies.

Voorschot

Afgelopen vrijdag namen beleggers al een voorschot op een 'nee' in het Italiaanse referendum. De Europese beurzen sloten de week af in mineur en vooral bankaandelen moesten het ontgelden. Op de valutamarkten bleef de euro steken rond de 1,065 dollar in afwachting van de Italiaanse kiezers, of die wel of niet kiezen voor politieke hervormingen.

Toen om 23.00 uur de eerste exitpolls duidelijk wezen op een 'nee', verzwakte de euro in een klap met bijna anderhalve dollarcent, van 1,065 naar 1,052. Daarmee belandde de euro op het laagste niveau in 20 maanden. Op valutamarkten luidt het 'nee' een periode in van onzekerheid voor de Italiaanse economie en voor de financiële sector. Maar inmiddels staat de munt weer op bijna hetzelfde niveau als voor het referendum.

De euro daalde na de eerste exitpolls om 23.00 uur razendsnel met anderhalve dollarcent

Kopschuw

De Italianen trokken in Azië in elk geval de beurzen omlaag. De Japanse Nikkei-index sloot bijna een procent lager en ook in Hongkong staan koersen op licht verlies. Volgens beursanalisten grepen beleggers het Italiaanse referendum vooral aan om winst te nemen na een paar weken van stijgende beurskoersen.

Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone en kampt met een zwakke bankensector. Die torsen een portefeuille met zich mee van 360 miljard aan vrijwel oninbare leningen aan bedrijven en particulieren en hebben dringend extra kapitaal nodig om hun buffers op te hogen.

Maar het 'nee' en het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen maakt investeerders en beleggers voorlopig kopschuw om geld in de banken te steken. De aandelenkoersen van banken verzwakken verder waardoor geld aantrekken om de boel te versterken nog lastiger en vooral duurder wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl