De tafel van Studio Voetbal van zondag 4 december
NOS VoetbalAangepast

O, O, Den Haag, mooie club van De Mos en Jansma

Een onwerkbare situatie, onduidelijkheid en nul komma nul persoonlijk contact. De crisis bij ADO Den Haag, met als middelpunt de Chinese eigenaar Hui Wang, doet ook de tafel van Studio Voetbal schudden.

Dat is begrijpelijk, aangezien twee echte Hagenaars aan tafel zitten: Aad de Mos, oud-jeugdspeler en oud-jeugdtrainer van de club, en Kees Jansma, van jongsaf supporter van de club en tegenwoordig commissaris van ADO Den Haag. Beiden geven aan tafel bij Tom Egbers blijk van hun grote liefde voor de club, met als gevolg dat de twee andere gasten aan tafel, Bert van Marwijk en Youri Mulder, tot een bijrol worden veroordeeld.

De Mos en Jansma willen beiden het beste voor ADO, maar verschillen van mening over wat het beste is. "Je maakt een aantal pijnlijke denkfouten", klinkt het uit de mond van Jansma naar De Mos. De commissaris kent de feiten van de malaise. Hij gaf Wang lange tijd het voordeel van de twijfel, maar zegt dat het een keer ophoudt. Jansma: "Er is niet met hem te communiceren en als een van ons had kunnen communiceren met hem, dan was ik het."

'Of Wang liegt? Ik zou niet weten wat hij anders doet'

Volgens Jansma heeft Wang in 2015 een investeringsplan opgesteld met daaraan gekoppeld enkele financiële toezeggingen. "Hij eiste onder meer een sterke spelersgroep, een betere jeugdopleiding, hogere salarissen en vernieuwingen in het stadion. ADO heeft het merendeel gedaan, alleen het geld kwam niet."

'Laatste contact 24 oktober'

"Wang zegt dat hij tussen de vijf en zes miljoen heeft overgemaakt. We hebben alle bankrekeningen nog eens nagekeken en komen tot 3,6 miljoen. Of hij liegt? Ik zou niet weten wat hij anders doet", oordeelt Jansma.

Als voorbeeld van de slechte communicatie geeft de commissaris aan dat Wang nooit bij vergaderingen is. Zo bleef hij afgelopen dinsdag weg, terwijl het overleg juist naar die dag verplaatst was op voorspraak van Wang. "Zonder bericht van afmelding bleef hij weg...", zucht Jansma. "Mijn laatste contact met Wang dateert van 24 oktober."

'Aad, Aad, ik ga je echt de les lezen'

Volgens oud-trainer De Mos kent het probleem zijn oorsprong al ver daarvoor. "Ik heb in Japan gewerkt en ik weet ook hoe Vitesse omgaat met Chinezen. Als je als club afspreekt dat je jeugdtrainers naar China stuurt en je stuurt elftalbegeleiders... Wang is in zijn trots gekrenkt. Hij wil totale controle over de club. Je bent in een nachtmerrie beland, Kees."

'Blauwe maandag bij de club'

De Mos vervolgt: "Je moet naar die man toe in China. Gezichtsverlies is het ergste wat zo'n man daar kan overkomen."

"Aad, Aad, je moet even proberen je bij de feiten te houden", countert Jansma. "Nu ga ik je toch echt de les lezen. Hoe vaak denk je dat algemeen directeur Mattijs Manders daar geweest is? Dat weet jij niet."

"Maar wat kan Manders aanbieden?", vraagt De Mos zich af. "Hij is een blauwe maandag bij de club. Hij kent de namen van de jeugdtrainers niet eens."

"Maar hij is aangesteld door meneer Wang", weet Jansma.

'Je maakt een aantal pijnlijke denkfouten'

"Je hebt kretologie en je hebt slechte kretologie. Dat van jou is het laatste", richt Jansma zich opnieuw tot De Mos. "Het gaat om een investeringsplan waarin Wang zegt: ik betaal een bepaald bedrag op een bepaalde datum. Maar dat is niet gebeurd. Dan kun je wel allemaal leuke dingen bedenken, maar dit zijn de feiten."

Toch vinden Jansma en De Mos zich in een ding: de clubliefde voor ADO. "Een van de mooiste clubs die er bestaat in Nederland", vindt De Mos.

'Geen mailtje, geen telefoontje, niks'

Jansma: "Dan zijn we het daarover eens. Maar Den Haag gaat kapot aan de onzinnige teksten die mensen op de tribune, die denken een rol te spelen, brallen. Maar zij weten niet hoe het echt zit. Wang is er nooit, Wang beantwoordt geen mailtje, geen telefoontje, geen verzoek, niks."

En dus blijft de grote vraag: wat wil de Chinees met ADO en is er een kans dat hij de club kapot wil maken? "Nou, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn", meent Jansma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl