Kosta Poltavets maakt zich zorgen over het internationale schaatsen
NOS SchaatsenAangepast

Poltavets: Thomas Dekker woont niet alleen in Nederland

Na twee rumoerige weken viel er in Astana eindelijk wat te lachen bij de Russische schaatsploeg. Roeslan Moerasjov en Pavel Koelizjnikov lieten zich op sportief vlak weer gelden, nadat beiden de week daarvoor negatief in het nieuws waren gekomen na een avondje doorhalen in Nagano. De uitspattingen van de twee Russen baren hun coach Kosta Poltavets zorgen.

"Ik wil het eigenlijk intern houden, maar ik kan er wel iets over zeggen. Het is niet een probleem binnen onze ploeg, maar het is een internationaal probleem. Thomas Dekker woont niet alleen in Nederland", zegt Poltavets.

Poltavets: Thomas Dekker woont niet alleen in Nederland

De Russische coach doelt daarmee op de verhalen van Dekker, die onlangs in zijn boek openhartig was over zijn wielercarrière. De onthullingen bleven niet beperkt tot verhalen over dopinggebruik. Ook drank, drugs en vrouwen bleken de normaalste zaak van de wereld voor Dekker, vanaf het moment dat hij zijn entree maakte bij de wielerploeg van Rabobank.

Poltavets maakt zich zorgen over het gedrag in de internationale schaatswereld. Ook daar zouden seks, drugs en rock 'n roll een serieus probleem vormen, al wil Poltavets niet met voorbeelden komen.

We moeten dat met z'n allen aanpakken.

Kosta Poltavets

"Ik wil niet zeggen dat de hele schaatswereld zich misdraagt, maar wij kennen dat soort gedragsverschijnselen. We moeten dat met z'n allen aanpakken. Wij gaan dat nu doen", benadrukt Poltavets.

De kans dat Koelizjnikov en Moerasjov nog gestraft worden, is groot. "Ik kan niet zeggen hoe we dit oplossen. De beslissing ligt bij de Russische schaatsbond. Ze zijn nog niet gestraft, de hoorzitting is nog niet geweest."

Meldonium

De Russen kennen al een zwaar jaar wat betreft negatieve aandacht. Vorig seizoen kwam onder anderen Pavel Koelizjnikov in opspraak wegens het gebruik van meldonium. Vrijdag verschijnt het langverwachte dopingrapport van Richard McLaren, de Canadese jurist die in opdracht van het wereldantidopingagentschap WADA de misstanden in de Russische sport onderzoekt.

Mogelijk zal door McLaren aangetoond worden dat nog meer schaatsers meldonium hebben gebruikt. Poltavets wil nog niet vooruitkijken. "We zullen zien."

Dat Kjeld Nuis sinds vorig seizoen Koelizjnikov een hand weigert te geven omdat hij meldonium heeft gebruikt, vindt Poltavets niet getuigen van sportiviteit. "Er zijn rijders die er normaal mee omgaan. Zoals Sven Kramer, een van de grootste schaatsers. Die gedraagt zich normaal. Ik zal verder niet oordelen wat normaal en niet normaal is. In mijn ogen moet het worden uitgevochten op de ijsvloer en niet met woorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl