Maria Schneider en Marlon Brando in Last Tango in Paris
NOS NieuwsAangepast

Interview Bertolucci in College Tour veroorzaakt ophef in Hollywood

Onvergeeflijk, verschrikkelijk, schandalig. De afkeurende termen worden niet geschuwd als sterren, regisseurs en andere 'big shots' uit Hollywood het hebben over de verkrachtingsscène uit Last Tango in Paris, een film uit 1972.

In de bewuste scène verkracht Marlon Brando zijn tegenspeler Maria Schneider anaal met gebruik van een pakje boter. Vooral de oprechte angst en tranen in de ogen van de toen 19-jarige Schneider maakten grote indruk op het bioscooppubliek. Regisseur Bernardo Bertolucci en Brando werden allebei genomineerd voor een Oscar, maar er was ook veel kritiek. In Italië werd de film na een week uit de bioscoop gehaald en in een aantal landen werd de film verboden.

Jaren later zou Schneider vertellen dat ze van tevoren niets wist over de scène en zich ook echt verkracht voelde. Haar filmcarrière raakte in het slop en zelf verloor ze zich in drank en drugs.

De recente ophef in Hollywood is te herleiden tot een drie jaar oud, Nederlands, interview uit 2013.

'Ik wilde een pure reactie, als meisje, niet als actrice'

In het programma College Tour vertelde Bertolucci toen hoe hij en Brando de scène de ochtend voor de opnames bedachten. "Ik denk dat ze mij en Brando haatte omdat we haar niet hadden verteld over de boter", zei Bertolucci tegen Twan Huys. Achteraf bezien vond Bertolucci dat verschrikkelijk en voelde hij zich schuldig, maar hij zei er gelijk bij dat hij geen spijt had van de manier waarop hij de scène heeft geregisseerd. "Ik wilde haar reactie als een meisje, niet als een actrice."

Het drie jaar oude interview dook recent weer op in een Spaanstalige YouTube-video. Die werd vervolgens opgepikt door Amerikaanse entertainment-sites. Verschillende acteurs deelden hun afschuw op Twitter.

Maar anderen wijzen er op dat Schneider het jaren geleden al een verkrachting noemde. "Het is blijkbaar pas verkrachting als een man dat zegt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl