Jochem Kamphuis
NOS VoetbalAangepast

KNVB complimenteert Kamphuis voor op zak houden geel

De regel is helder: een voetballer die tijdens de wedstrijd zijn shirt uittrekt op het veld moet die actie bekopen met een gele kaart. Uitzonderingen zijn nauwelijks denkbaar. Maar zaterdagavond was het wel zover.

Nadat Nathan in blessuretijd Vitesse in veilige haven had geschoten tegen PEC Zwolle (3-1), trok de hevig geëmotioneerde Braziliaan zijn clubshirt uit en werd een zwart T-shirt zichtbaar met de tekst 'Força Chape'. Het was een eerbetoon aan de slachtoffers van de recente vliegramp in Colombia. Twee van de omgekomen voetballers van Chapecoense waren vrienden van Nathan.

Vitesse-doelman Eloy Room troost de geëmotioneerde Nathan

Arbiter Jochem Kamphuis toonde begrip voor de situatie en besloot het 'logische' geel op zak te houden. Tot tevredenheid van de voetbalbond, die de scheidsrechter een dag later op de eigen website complimenteert. "Soms moet je durven het anders dan anders te doen en dat heeft Jochem gisteren perfect aangevoeld", aldus operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB.

"Natuurlijk zijn er regels", beaamt hij, "maar dit was voor ons de uitzondering die de regel bevestigt. Scheidsrechters zijn mensen van vlees en bloed en dat moeten we koesteren."

Minder begrip

Edinson Cavani kon afgelopen donderdag op minder begrip rekenen na een vergelijkbare actie in Frankrijk. De Uruguayaanse aanvaller van Paris Saint-Germain deed zijn wedstrijdshirt uit na een benutte strafschop tegen Angers. Cavani toonde een wit T-shirtje met daarop het logo van de Braziliaanse club Chapecoense en de tekst 'fuerza' (kracht).

De scheidsrechter van dienst kende geen mededogen met Cavani en bestrafte de zondaar met een gele kaart.

Edinson Cavani eert de omgekomen voetballers van Chapecoense

Datzelfde lot trof eind vorig jaar ook MVV-speler Jordy Croux. De 21-jarige vleugelspeler trok na zijn 3-0 in het eerstedivisieduel met RKC Waalwijk zijn shirt omhoog. Op het T-shirt dat hij eronder droeg, had hij ter nagedachtenis aan zijn overleden grootvader 'Slaap zacht opa G.' geschreven. Scheidsrechter Joey Kooij toonde zich onverbiddelijk: geel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl