Wouter olde Heuvel en Rutger Tijssen, coaches van Justlease.nl
NOS SchaatsenAangepast

Het is even wennen: Olde Heuvel als coach op het ijs

Als Wouter olde Heuvel door Sportpaleis Alau loopt, moeten sommige mensen er nog aan wennen dat hij als coach in Astana is. "Vanochtend was ik op het ijs en toen vroeg iemand: 'oh, je bent coach? Ik dacht dat je nog schaatser was'."

Olde Heuvel zette vorig seizoen een punt achter zijn schaatscarrière. Dat hij het seizoen daarop direct als assistent-coach bij Justlease.nl aan de slag zou gaan, kwam voor velen als een verrassing. Ook voor hemzelf.

Het is zeker anders. Als rijder ben ik hoogstens twee uur op de baan. Nu tien.

Wouter olde Heuvel

"Ik had inderdaad niet direct gedacht dat ik coach zou worden. Na veel tegenslagen ga je denken aan je toekomst. Daarvoor ben ik totaal niet bezig geweest met een nieuwe carrière. Je bent dan een rijder. Maar de laatste jaren ging ik wel steeds meer mensen helpen en dan kom je erachter dat je dat toch wel leuk vindt om te doen."

Olde Heuvel, die zijn hele loopbaan bij Sven Kramer in de ploeg zat, werkt nu samen met onder anderen Jan Blokhuijsen, Antoinette de Jong en Ireen Wüst.

"Het is zeker anders. Als rijder ben ik hoogstens twee uur op de baan. Nu tien. En vandaag met de races komt wel dezelfde spanning terug", erkent Olde Heuvel. "Het is wennen. Maar de mensen om me heen moeten meer wennen dan ikzelf."

Olde Heuvel als coach op het ijs in Astana

Vijf jaar geleden was Olde Heuvel ook in Astana. Hij won goud op de 1.500 meter bij de wereldbeker, maar dat weekend eindigde toch in mineur. "Ik kwam terug van een meniscusoperatie en na het weekend had ik weer last van mijn knie. Hoe dat is gekomen, weet ik nog steeds niet. De terugreis was een hel voor mijn knie."

Het werd eigenlijk nooit meer beter. Na vijf jaar sukkelen besloot Olde Heuvel te stoppen. Maar het is goed zo, wordt duidelijk na een gewetensvraag. Is hij in zijn hart nog schaatser of coach? "Coach", antwoordt Olde Heuvel met een lichte twijfel in zijn stem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl