Rouwende omstanders bij de brand in Oakland
NOS NieuwsAangepast

Vermoedelijk tientallen doden bij brand dancefeest in Oakland

De politie in de Amerikaanse stad Oakland houdt er rekening mee dat het dodental van een brand bij een dancefeest kan oplopen tot 40. Zeker 25 zijn als vermist opgegeven. Het officiële dodental staat uren na de brand nog op 9.

Het dancefeest vond plaats in een voormalige opslagloods die tot atelier was omgebouwd. De enige verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping was een kleine trap, gemaakt van houten pallets. "Of je kon ontsnappen, of je zat opgesloten", zei een woordvoerder van de politie.

Op foto's van voor de brand is te zien dat het atelier vol stond met tapijten, bankstellen, piano's, schilderijen, etalagepoppen en andere voorwerpen. Door de brand kwam een deel van het dak naar beneden. "Het is een verschrikkelijk gezicht", zei de burgemeester van Oakland.

Brandweerlieden moeten zich met kettingzagen en bijlen een weg naar binnen banen. "Dat is moeilijk en een zorgvuldig onderzoek gaat tijd kosten", zei de burgemeester.

De brand brak vrijdagavond om 23.30 uur plaatselijke tijd uit. Vermoedelijk waren er toen tussen de 50 en 100 mensen binnen. De oorzaak is niet bekend. De brandweer gaat ervan uit dat het gebouw geen sprinklerinstallatie had. Ook was er geen nooduitgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl