Nathan heft zijn handen ten hemel na zijn doelpunt ter nagedachtenis aan zijn omgekomen vrienden bij Chapecoense.
NOS VoetbalAangepast

Als iemand de tranen van Nathan begrijpt, is het Fraser

Zijn sprint in de derde minuut van de blessuretijd besloeg het hele veld. Aan het einde vond hij een leeg doel. Invaller Nathan liep de afgeslagen voorzet van Mitchell van Bergen eenvoudig binnen en trok onmiddelijk zijn shirt uit. Daaronder: 'Força Chape'.

Het inmiddels bekende eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp in Colombia had voor de Braziliaan van Vitesse een zeer emotionele betekenis. Twee van zijn vrienden waren voetballer bij Chapecoense. Zij overleefden de ramp niet.

Met tranen in de ogen maakte Nathan zijn ereronde en besloot daarna de pers niet te woord te staan. "Dat begrijp ik heel goed", vertelde zijn trainer Henk Fraser. "We wisten dat twee vrienden van hem in het vliegtuig zaten. Hij was de laatste dagen ook heel stil."

Fraser begrijpt emotionele Nathan: mooi dat juist hij bevrijdende goal maakt

Als iemand de emoties van Nathan begrijpt, is het zijn trainer wel. Als lid van het Kleurrijk Elftal zou Fraser normaal gesproken immers in het SML-vliegtuig hebben gezeten dat op 7 juni 1989 verongelukte op vliegveld Zanderij, nabij Paramaribo. Zijn club Roda JC gaf hem geen toestemming om af te reizen.

"Als je erover nadenkt", aldus Fraser, "is het eigenlijk heel mooi dat juist Nathan de bevrijdende goal maakt."

Geen geel

"Normaal ben ik altijd heel boos als een speler zijn shirt uittrekt, nu begreep ik het wel", voegde Fraser nog toe. Ook arbiter Jochem Kamphuis had begrip voor de emoties van de Braziliaan en gaf hem geen gele kaart voor het uittrekken van zijn shirt. Bewust, zo verklaarde hij achteraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl