Stijn Wuytens kopt de 3-3 binnen

AZ op karakter naast Excelsior

AZ heeft voor de zevende keer dit eredivisieseizoen gelijkgespeeld. De Alkmaarders kwamen bij Excelsior niet verder dan 3-3 en moesten de vierde plaats weer afstaan aan sc Heerenveen.

Excelsior had in de eerste helft niet al te vaak de bal, maar wist desondanks tot twee keer toe op voorsprong te komen. Na een mooie aanval tikte Stanley Elbers op aangeven van Kevin Vermeulen raak en nadat Wout Weghorst Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij omvergetrokken had, zorgde Nigel Hasselbaink vanaf de stip voor 2-1.

AZ liet de bal een stuk makkelijker rondgaan en wist tot twee keer toe de achterstand snel te repareren. Twee minuten na de 1-0 was Robert Mühren na goed werk van Muamer Tankovic trefzeker en na een prima pass van Ridgeciano Haps schoof Tankovic acht minuten na de 2-1 de 2-2 binnen. Vlak daarvoor had Stijn Wuytens de bal tegen de lat gekopt.

De bezoekers leken direct na rust door te drukken, maar Mühren en Tankovic hielpen goede kansen om zeep. In het vervolg slopen er steeds meer slordigheden in het Alkmaarse spel. Excelsior bleef simpel overeind en kwam na onnodig balverlies van Iliass Bel Hassani en een prima schot van Hicham Faik voor de derde keer op voorsprong.

De Rotterdammers trokken zich daarna massaal terug en AZ had moeite om kansen te creëren. Een kwartier voor tijd kwamen de Alkmaarders toch weer langszij. Invaller Joris van Overeem legde de bal panklaar op het hoofd van Wuytens, die doelman Tom Muyters kansloos liet.

In de spannende slotfase waren Haps en Hasselbaink nog dicht bij de winnende treffer.