Luuk de Jong in duel met Ard van Peppen

PSV verliest momentum en punten bij Roda JC

Nadat PSV in oktober en november maar twee van zijn zes competitiewedstrijden had gewonnen, kon er vorige week weer gelachen worden: ADO Den Haag werd verslagen, er werd een strafschop benut en Luuk de Jong scoorde ook weer eens. Een week later is de kampioen weer terug bij af: net als twee weken geleden bij Willem II wist PSV niet te scoren en te winnen bij Roda JC: 0-0. Het is al de zevende keer in vijftien wedstrijden dat de landskampioen punten verspeelt in de eredivisie.

Limburgse muur

Roda loerde op de counter en liet de bal aan PSV. Dat miste snelheid en creativiteit en had moeite een bres te slaan in de Limburgse muur. De beginfase was nog wel aardig, met kansen voor Bart Ramselaar en Luuk de Jong. Zij doken plotseling voor keeper Benjamin van Leer op, maar wisten het doel niet te vinden.

Roda's countertactiek leverde twee gevaarlijke doelpogingen op: Jeroen Zoet redde moeizaam op een inzet van Mikhail Rosheuvel en een schot van Abdul Ajagun werd nog net geblokt door Santiago Arias.

Siem de Jong in duel met Marcos Gullon

Roda begon brutaal aan de tweede helft en liet direct een fraaie aanval zien, maar die eindigde met een slap rollertje van Ajagun. Na een kwartier geploeter kreeg PSV weer kansen: Van Leer tikte een pegel van Arias uit de kruising en Auassar haalde een inzet van Siem de Jong van de lijn.

Dubbele wissel baat PSV niet

Na ruim een uur trachtte trainer Phillip Cocu nog iets te forceren met een dubbele wissel (Steven Bergwijn en Luciano Narsingh voor Oleksandr Zintsjenko en Gastón Pereiro) maar het baatte niet. Nog één kans kreeg PSV, vlak voor tijd: een vrije trap van Davy Pröpper werd getoucheerd door Daniel Schwaab, maar Van Leer gaf geen krimp. En bijna had PSV nog verloren ook: in blessuretijd werd een gevaarlijke voorzet van Rosheuvel net niet goed geraakt door invaller Mitchel Paulissen.