Niki Lauda bij een boekpresentatie in oktober.
NOS SportAangepast

Mercedes ontstemd over afscheid Rosberg: Nico, is dit een grap?

Het besluit van de kersverse wereldkampioen Nico Rosberg om een punt te zetten achter zijn loopbaan, is niet goed gevallen bij zijn renstal Mercedes.

De teamleiding werd overvallen door de mededeling, althans zo is de lezing van topadviseur Niki Lauda in La Gazzetta dello Sport "De beslissing van Rosberg heeft ons verward en onvoorbereid achtergelaten", fulmineert Lauda. "Iedereen die heeft bijgedragen aan de wereldtitel van Nico heeft het slecht opgenomen."

De Oostenrijkse oud-wereldkampioen, die samen met Toto Wolff de leiding vormt van de Duitse renstal, kreeg Rosberg een paar uur voor de bekendmaking aan de telefoon. "Hij vertelde het ons via de telefoon" , aldus Lauda. "In eerste instantie kon ik het niet geloven. 'Nico, is dit een grap?' Maar hij zei dat het allemaal waar was. Ongelooflijk."

Geen begrip

Lauda zelf werd drie keer wereldkampioen, waarvan twee keer nadat hij in 1976 aan de dood ontsnapt was na een afschuwelijke crash op de Nürbürgring. Hij heeft geen enkel begrip voor het besluit van Rosberg. "Toen ik mijn eerste titel won, dacht ik onmiddellijk aan hoe ik de volgende zou winnen. Maar dat is bij Nico niet het geval."

Nico Rosberg in gesprek met Niki Lauda rond de Grand Prix van China eerder dit seizoen.

Direct na de bekendmaking begon de stoelendans om het vacante zitje naast Lewis Hamilton. De naam van de jonge Pascal Wehrlein, een pupil uit de opleiding van Mercedes, zingt rond. Maar uit de woorden van Lauda blijkt dat routinier Fernando Alonso misschien wel meer kans maakt.

"Praktisch de halve grid heeft zich al aangeboden", laat Lauda weten. "We zijn een kampioen kwijtgeraakt, de beste coureur van 2016. Het wordt niet eenvoudig om hem te vervangen, want alle coureurs van een zeker niveau hebben contracten bij andere teams. Een jonge coureur is een risico, want we weten niet hoe goed die wordt."

Verstappen

Voor een talent van het kaliber van Max Verstappen zou Lauda wellicht een uitzondering willen maken. De 19-jarige coureur, die gisteren voor het tweede jaar op rij werd gelauwerd als Persoonlijkheid van het Jaar en bovendien opnieuw de Actie van het Jaar op zijn conto kreeg, liet echter al weten "blij te zijn" bij zijn huidige werkgever Red Bull.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl