Valse paspoorten en papieren uit de nepambassade
NOS NieuwsAangepast

Nepambassade VS kon 10 jaar zijn gang gaan in Ghana

In de Ghanese hoofdstad Accra heeft een criminele bende tien jaar lang ongehinderd een nepambassade van de Verenigde Staten kunnen runnen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was het net een echte ambassade. Zo hing er een foto van president Barack Obama en wapperde buiten de Amerikaanse vlag.

Ook waren de documenten die er verkocht werden echt. Ze waren alleen op frauduleuze wijze verkregen. Argeloze reizigers konden er voor een bedrag van 6.000 dollar visumdocumenten en valse identiteitspapieren kopen.

De klanten kwamen uit Ghana, Ivoorkust en Togo. Ze werden door flyers en billboards op het bestaan van de ambassade geattendeerd.

Nederlands

De zogenaamde consulaire medewerkers waren Turkse burgers die zowel Engels als Nederlands spraken. Zij kochten Ghanese ambtenaren om, zodat die een oogje zouden toeknijpen. Ook werkte een Ghanese immigratie- en strafrechtadvocaat mee aan de oplichting.

De nepambassade is inmiddels gesloten en de meeste medewerkers zijn gearresteerd. Een aantal verdachten is nog voortvluchtig. De Ghanese politie heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Fraudeonderzoek

De Amerikanen werden op het bestaan van de nepambassade gewezen door een informant die meewerkte aan een langlopend onderzoek naar fraude en mensenhandel in de regio. Die vertelde overigens ook dat er een Nederlandse nepambassade in Ghana zou zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat niet bevestigen, maar zegt wel dat er contact is tussen de echte Nederlandse ambassade en de Ghanese autoriteiten in het langlopende fraudeonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl