Samsom en Asscher in debat
NOS Nieuws

Samsom en Asscher willen betere linkse samenwerking

De inhoudelijke verschillen tussen de twee kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA blijven op het gebied van de arbeidsmarkt erg klein, zo bleek tijdens het vierde en laatste PvdA-lijsttrekkersdebat. De kandidaten Samsom en Asscher vulden elkaar eerder aan dan dat zij van mening verschilden.

Samsom wil op het gebied van de arbeidsmarkt beter samenwerken met de SP en de vakbonden. Ook Asscher wil dat werknemers met hulp van de vakbonden onderhandelen over meer vaste contracten en zegt vertrouwen te hebben in samenwerking met partijvoorzitter Meyer van de SP.

Beiden hebben geen goed woord over voor werkgevers die discrimineren. Asscher is voorstander van tijdelijke proeven met anoniem solliciteren. Ook Samsom wil hard optreden tegen werkgevers die zeggen dat zij stageplekken genoeg hebben "maar niet voor Marokkaanse jongens."

Maar over het leiderschap van de partij en hoe Samsom het heeft gedaan koos Asscher opnieuw de aanval. "Als we kijken naar wat er op het spel staat kunnen we ons niet meer van hetzelfde permitteren. Een andere toon, boodschap en leiderschap is de enige manier om de mensen die ons hebben verlaten weer hoop te geven."

Asscher wil minder arbeidsmigratie uit Oost-Europese landen als dat alleen maar leidt tot lagere lonen. Daarop viel Samsom hem aan. "Waarom heeft deze minister van Sociale Zaken dat dan niet eerder gedaan?" zei hij. En stelde voor meteen met Asscher in het vliegtuig naar Polen en Bulgarije te stappen om het te regelen.

Ook op het onderwerp campagne voeren zette hij zich tegen Asscher af. "Stem op degene die uw passie deelt, de energie heeft en de ervaring heeft", zo riep hij de PvdA-leden op. "De campagne van 2017 wordt zwaarder dan ooit."

Hij wil campagne voeren zoals hij bij de laatste verkiezingen steeds heeft gedaan. "Straat voor straat, dorp voor dorp, stad voor stad." Hij roept de PvdA-leden op meer zelfvertrouwen te hebben. "Want er stemt geen kiezer op een partij die er zelf niet meer in gelooft."

Asscher waarschuwde voor VVD-leider Rutte. "We hebben vier jaar Trump voor de boeg en een Rutte die klaar staat om bij Wilders op schoot te gaan zitten. De kiezer heeft recht op een weerwoord tegen Wilders dat sterker is dan afgelopen jaren heeft geklonken."

Leden van de PvdA kunnen tot 7 december stemmen. De partij staat toe dat mensen speciaal voor deze lijsttrekkersverkiezing lid worden en zich dan weer afmelden. Vrijdag 9 december om half vijf maakt het PvdA-bestuur de winnaar bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl