IAAF-voorzitter Sebastian Coe
NOS SportAangepast

IAAF akkoord met grondige hervormingsplannen

De internationale atletiekwereld staat voor grondige hervormingen. Op een speciaal congres in Monte Carlo hebben de leden van de internationale atletiekfederatie IAAF met een grote meerderheid ingestemd met de hervormingsplannen die onder voorzitter Sebastian Coe zijn aangekondigd. Van de 192 afgevaardigden stemden 182 voor. De plannen moeten onder meer corruptie, machtsmisbruik en dopinggebruik tegengaan.

Diepe crisis

"Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van onze sport'', zei Coe. De IAAF raakte in een diepe crisis door het schandaal rond de vorige voorzitter Lamine Diack, die grote sommen geld ontving om positieve dopinggevallen in de doofpot te stoppen.

De Senegalees verzamelde een groepje handlangers om zich heen om zijn handelen te verdoezelen. Diack incasseerde miljoenen euro's. In Frankrijk loopt een groot onderzoek naar hem.

De IAAF raakte vervolgens nog meer in opspraak door een omvangrijk dopingschandaal in de Russische atletiek. Onder Coe werden Russische atleten in de ban gedaan en geweerd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hoewel er signalen zijn dat de Russische atletiekbond bezig is om het leven te beteren blijft de schorsing nog gehandhaafd.

Het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag heeft echter goede hoop dat er op korte termijn weer Russische atleten zijn te bewonderen in internationale wedstrijden. "Voor de Russische atletiekbond gaan we nog steeds uit van een periode van een jaar, individuele Russen mogen al eerder gaan deelnemen als we bewijzen hebben dat ze vaak genoeg getest zijn door een organisatie buiten Rusland."

Integriteitseenheid

De dopingbestrijding binnen de IAAF komt nu in handen van een onafhankelijke integriteitseenheid, met een eigen bestuur en een eigen kantoor buiten de IAAF. De sporters krijgen binnen de IAAF meer macht. Vanaf 2019 zullen twee atleten plaatsnemen in het bestuur.

"Geen enkele persoon in de federatie kan ongecontroleerde macht hebben. We moeten de zaken veel transparanter maken om het vertrouwen in de atletiek te herstellen'', verklaarde Coe zaterdag.

Sylvia Barlag benadrukt dat de hervormingen niet alles gaan oplossen, maar ze ziet ze als een enorme stap in de goede richting. "We verwachten dat er in de komende tijd nog wel wat aanpassingen nodig zijn, en er is nog heel veel werk nodig om ook echt heel veel regels duidelijker op te schrijven."

Barlag is in ieder geval blij met de nieuwe hervormingen. "Ik ben erg positief en ongelofelijk opgelucht. En dat zijn heel veel mensen met mij want zonder dit hadden we gewoon geen stappen kunnen maken."

Sylvia Barlag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl