Partijleider Jónsdóttir van de Piratenpartij na de verkiezingsuitslag in oktober
NOS NieuwsAangepast

Piratenpartij mag alsnog proberen een regering te vormen in IJsland

De Piratenpartij op IJsland mag proberen om een regering te vormen. De partij werd bij de verkiezingen in oktober de derde partij van het land. Omdat het de twee grootste partijen niet lukte om een coalitie te vormen, mag de Piratenpartij dat nu proberen.

In de aanloop naar de verkiezingen leek de Piratenpartij de grootste te worden. In de peilingen stond de partij op 18 tot 20 van de 63 parlementszetels.

De Piratenpartij leek te profiteren van de politieke onrust op IJsland. In april trad premier Gunnlaugsson af, nadat de Panama Papers hadden onthuld dat hij belasting had ontdoken.

Mislukte formaties

De verkiezingsuitslag was voor de Piratenpartij met tien zetels een teleurstelling. De Onafhankelijkheidspartij werd de grootste, voor de Groenen. President Johannesson gaf de twee grootste partijen de kans om een regering te vormen, maar beide formatierondes mislukten. Daarom mag parlementslid Birgitta Jónsdóttir van de Piratenpartij nu proberen om met andere partijen een meerderheid te vormen.

De belangrijkste speerpunten van de IJslandse Piratenpartij zijn privacy voor burgers en directe democratie. In Nederland is ook een Piratenpartij. Die doet op 15 maart 2017 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl