Sef Vergoossen
NOS VoetbalAangepast

Vergoossen heeft PSV-hart, maar gaat juichen voor Roda JC

Voor Sef Vergoossen staat er vanavond (19.45 uur) een bijzondere wedstrijd op het programma. PSV, de club waarmee hij in 2008 kampioen werd, moet op bezoek bij Roda JC, de club waar hij nu werkzaam is als adviseur. Over PSV is hij duidelijk: "Het elftal van 2008 was minder dan het elftal van nu. In kwaliteit, maar zeker in kwantiteit."

Dat Vergoossen nu als klankbord voor Roda JC fungeert is zeker niet onopgemerkt gebleven. Roda JC staat weliswaar samen met Go Ahead Eagles op de laatste plaats in de eredivisie, maar desondanks gaat het de club uit Kerkrade voor de wind; de laatste zes wedstrijden is Roda JC ongeslagen. En niet geheel toevallig begon de ploeg van trainer Yannis Anastasiou aan die goede reeks na de terugkeer van Vergoossen.

De ongeslagen reeks van Roda JC

DatumWedstrijdUitslag
16-10Excelsior-Roda JC0-1
22-10Roda JC-ADO1-1
28-10FC Twente-Roda JC0-0
5-11PEC-Roda JC0-0
20-11Roda JC-AZ1-1
27-11Sparta-Roda JC2-2

'Toeval'

"Nou, dat heeft niets met mij te maken", blijft Vergoossen bescheiden. "Dat is toeval..." De oud-trainer van Roda is sinds begin oktober de adviseur van Anastasiou. "Ik ken Yannis Anastasiou goed. Als trainer van Roda JC haalde ik hem naar Kerkrade. We hebben na ons vertrek bij Roda eigenlijk altijd contact gehouden. Ik denk een keer in de maand contact via de telefoon. Lekker over voetbal kletsen", aldus Vergoossen, die zijn huidige functie omschrijft.

"Ik doe nu met Yannis hetzelfde als voorheen. Ik praat met hem over voetbal. Het enige verschil is dat ik ook trainingen en wedstrijden bezoek. Ik geef mijn mening en vervolgens mijn advies. Zie het als een helikopter-view."

Maar ik heb wel gezegd: mijn aanwezigheid moet een meerwaarde zijn.

Sef Vergoossen

Druk van buitenaf

Anastasiou werd in juni aangesteld als hoofdtrainer van Roda JC, maar de start was allerminst vlekkeloos. "Het belangrijkste is om de druk weg te nemen, want er was veel druk. Van buitenaf, maar daardoor ook van binnenuit. Er moest meer rust in de tent komen. Maar ik heb wel gezegd: mijn aanwezigheid moet een meerwaarde zijn. Als mijn hulp nog meer druk met zich meebrengt, dan doen we het niet meer."

Na een zege op Excelsior (1-0) en remises tegen Roda JC, FC Twente, PEC Zwolle, AZ en Sparta wacht zaterdag in het Park Limburg-stadion PSV. En hoewel dat een op papier moeilijke wedstrijd is, denkt Vergoossen dat Roda JC niet kansloos is.

Sef Vergoossen viert het kampioenschap in 2008, samen met PSV-speler Mendez

"Zeker dit jaar kan iedereen van iedereen winnen. En er kan van alles gebeuren. Kijk maar naar Feyenoord, dat verliest bij Go Ahead Eagles, Roda JC pakt een punt bij Ajax en PSV komt niet tot scoren bij Willem II. Daarom denk ik dat Roda niet kansloos is."

Dat PSV niet in de beste vorm verkeert, maakt Vergoossen niets uit. Hij kijkt niet naar de tegenstander en vindt het ook niet interessant dat PSV afgelopen weekend tegen ADO Den Haag eindelijk weer eens een zege boekte.

"We moeten naar onze eigen ploeg kijken. Eerst dat maar eens goed neerzetten. De mannetjes op de juiste plaats, het plan klaarleggen. En dan heb je zelfs tegen een ploeg met meer kwaliteit kans om te winnen. Realistisch bekeken heeft PSV de meeste kans, dat kan ik niet ontkennen."

Yannis Anastasiou als trainer van Roda JC

Vergoossen kijkt met veel bewondering naar het huidige PSV. Hij vindt zelfs dat de selectie van Phillip Cocu beter is dan formatie waarmee Vergoossen in 2008 kampioen werd.

"Dat elftal was minder dan het elftal van nu. In kwaliteit, maar zeker in kwantiteit. Ik zat dat seizoen soms met samengeknepen billen op de bank, omdat we geen blessures konden veroorloven. Ik had alleen op het middenveld de posities dubbel bezet. In de voorhoede en achterhoede was het krap. En dan speelden we ook nog eens veel wedstrijden, omdat we als enige Nederlandse ploeg wisten te overwinteren in Europa. Twee wedstrijden per week. Dat was zwaar. Dat we toch kampioen werden was goed, maar die prestatie wordt nogal onderschat vind ik."

Gast in Eindhoven

Vergoossen komt nog geregeld bij PSV. "Ik word soms uitgenodigd. En PSV staat, ondanks dat ik er niet heel lang heb gewerkt, wel dicht bij mij. Dichterbij dan Ajax en Feyenoord. Ik heb een PSV-hart, maar PSV zal het mij niet kwalijk nemen als ik juich bij een doelpunt van Roda."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl