NOS NieuwsAangepast

De laatste cadeaus en surprise-stress voor Sinterklaas

Rustig shoppen zit er vandaag waarschijnlijk niet in. Er wordt bij veel winkels namelijk topdrukte verwacht, want maandag is het weer sinterklaasavond. Veel mensen vieren het al dit weekend en dus is vandaag de gelegenheid om nog wat lastminute-sinterklaasaankopen te doen.

Maar waarom nog naar de winkel gaan als je net zo goed online je aankopen kunt doen? Mensen spelen op safe, zegt Séverine van Tuyll van Blokker Holding, waar onder andere Intertoys en Bart Smit onder vallen. "Ze zijn toch bang dat de levering niet op tijd binnen is. Dit jaar zit er een weekend vlak voor Sinterklaas, waardoor je ook de tijd hebt om naar de winkel te gaan."

Over het algemeen loopt bij alle winkelketens de onlineverkoop op, maar rond de feestdagen trekken de mensen weer de winkel in.

Dat is natuurlijk helemaal hip.

Marry Jansen van de Hema

Dat geldt ook voor de speelgoedwinkels, ziet Van Tuyll. "Vooral kinderen willen speelgoed graag kunnen aanraken en ermee kunnen spelen." Dit jaar staat er veel innovatief speelgoed op de verlanglijstjes, zoals hoverboards en virtual reality-spellen. Ook de Pokémonrage lijkt nog niet voorbij.

Onverminderd populair blijven Lego, bordspellen, videogames en puzzels. Dat merkt ook Kruidvat. Daar wordt de laatste week ook vooral nog veel snoepgoed ingeslagen, zoals chocoladeletters.

Hema en Jamin geven aan dat dit jaar de speciale chocoladeletters hard gaan. Daarmee worden chocoladeletters bedoeld met een smaak, zoals karamel-zeezout. "Maar dat is natuurlijk ook helemaal hip", verklaart Marry Jansen van de Hema. De Hema merkt verder dat vooral kleinere cadeaus worden verkocht, zoals vaasjes, sokken in cadeauverpakkingen en sleutelhangers.

Ook zal er dit jaar weer veel parfum uitgepakt worden. Zowel bij Kruidvat als bij ICI Paris zijn de parfum-cadeauverpakkingen "heel populair".

Winkels zoals Blokker en Xenos melden een trend in kookartikelen. En dan met name het zogenoemde fun cooking, zoals gourmetten en de pizzarette. Ook de airfryer neemt een vlucht. Maar ook minder gebruikelijke keukenapparatuur verkoopt goed. Zo zullen vermoedelijk veel sinterklaasvierders popcornmachines, suikerspinmakers en chocoladefonteinen cadeau krijgen.

Harry Potter

Boekenwinkels zien weer een groei in de verkoop. Zowel Bruna als Libris verkopen meer in de winkels, maar vooral in de webwinkels. Er zijn dan ook een aantal boeken waar veel belangstelling voor is, zoals de nieuwe Harry Potter, Judas van de zus van Willem Holleeder en het relatief duurdere Rijks, waarin wordt ingezoomd op museumstukken van het Rijksmuseum.

De discussie rondom Zwarte Piet is niet terug te zien in de omzetcijfers. Volgens alle gesproken winkelketens is er nog net zoveel animo voor Sinterklaas als altijd. Zo merkt Marry Jansen van de Hema op dat er veel knutselspullen voor surprises zijn verkocht.

Ik-heb-nog-geen-surprise-stress

Wie geen zin heeft om te knutselen, kan z'n toevlucht zoeken bij een surprisemaker. Knutselfreaks springen in op de 'ik-heb-nog-geen-surprise-stress', door tegen vergoeding een surprise in elkaar te zetten en aan te bieden, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Van Marian krijg je een surprise voor 15 euro

Cecile de Rooij is in het dagelijks leven IT'er, maar in de sinterklaasperiode is ze ook wel 'mevrouw Surprise'. Ze zette twee jaar geleden haar zelfgemaakte surprise op Marktplaats en daar was zoveel vraag naar, dat ze dacht: ik ga tegen betaling surprises maken.

Op bestelling maakt ze - voor 3,95 euro - een kat, schildpad of muis. Ze moest vijf keer een 'nee' verkopen, omdat de wasmiddelflessen op waren. Maar nee, ze wordt er niet rijk van. "Ik word gewoon helemaal blij als ik met m'n handen in de papier-maché zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl