NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 3 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, plaatselijk mist en ook kans op gladheid. Overdag flink wat zon bij een graad of 7. Morgen een stuk kouder.

Wat heb je gemist?

De aankomende Amerikaanse president Trump heeft beroering veroorzaakt door met de Taiwanese president te bellen. Dat is tegen het zere been van China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. In een eerste reactie zegt de Chinese regering te hopen dat de relatie met de VS niet verstoord raakt.

Het parlement in Zuid-Korea heeft een wet aangenomen waarmee president Park kan worden afgezet. Park wordt ervan beschuldigd dat ze een vriendin inzage heeft gegeven in staatszaken. Die had daar flink financieel voordeel bij. Vandaag demonstreren naar verwachting weer honderdduizenden Zuid-Koreanen tegen president Park.

Protesten tegen president Park in Seoul

De top van de Nederlandse onderwereld maakt zich grote zorgen over de extreem lage prijs van cocaïne. Dat schrijft het AD, dat sprak met criminelen en advocaten. Volgens het OM worden er grote partijen coke op de markt gedumpt. De prijs van coke is in een jaar tijd gedaald van 37.000 naar 21.000 euro per kilo. Dat zet de winsten onder druk voor drugshandelaren die het poeder uit Zuid Amerika invoeren.

Sinds 2008 heeft bijna een op de vijf speelgoedzaken de deuren gesloten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt volgens het CBS onder meer omdat het aantal kinderen tot 12 jaar is afgenomen, maar ook door de sterk gestegen online verkoop van speelgoed.

Verder vandaag...

Voor het eerst sinds Harm Wiersma in 1984 krijgt Nederland weer een wereldkampioen dammen. De jonge grootmeesters Jan Groenendijk (19) en Roel Boomstra (23) strijden vanaf vandaag om de titel.

De Ku Klux Klan houdt een overwinningsparade voor Donald Trump in North Carolina. Het gaat om de groep The Loyal White Knights of Pelham, een van de grootste KKK-afdelingen in de Verenigde Staten.

En het is de dag voor het referendum in Italië. De Italiaanse premier Renzi heeft in Florence een laatste, emotionele oproep gedaan aan de Italiaanse kiezers om hem te steunen. Het referendum gaat over een grondwetswijziging waarmee Renzi hervormingen kan doorvoeren. Die zijn volgens hem nodig om Italië beter bestuurbaar te maken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl