NOS NieuwsAangepast

Aantal fysieke speelgoedwinkels flink gedaald

Het aantal fysieke speelgoedwinkels is de laatste jaren flink gedaald. Sinds het topjaar 2008 heeft een op de vijf speciaalzaken moeten sluiten. In die periodeis de omzet bijna 35 procent gedaald.

Nederland telde in dat jaar nog 965 speelgoedbedrijven, die samen 1375 winkels telden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar waren er nog 660 over, met in totaal 1100 vestigingen.

In de provincie Utrecht deed zich de sterkste daling voor; het aantal fysieke speelgoedwinkels nam daar met een derde af. Overijssel is de enige provincie waar het aantal speelgoedwinkels tussen 2008 en 2016 steeg: van 85 in 2008 tot 90 dit jaar.

Minder kinderen

Het CBS wijt de daling onder meer aan het feit dat het aantal kinderen in de leeftijd tot 12 jaar in diezelfde periode met 6 procent is afgenomen, maar ook door de sterk gestegen online verkopen van speelgoed. Het statistische bureau heeft over dit laatste geen exacte cijfers. Webwinkels meldden afgelopen week weer een flinke groei.

De daling van de verkopen lijkt dit jaar minder dramatisch voor de speelgoedwinkels. In de eerste negen maanden van dit jaar lag de omzet 2 procent onder die van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl