NOS Nieuws

Het is gedaan met de Melania-honing, -taartjes en -schoenen

Melania-honing, Melania-taartjes, Melania-schoenen en Melania-slipjes en -bh's. Het bestaat allemaal, maar voor Slovenen is het nu gedaan met producten vernoemd naar hun beroemdste landgenote. De aanstaande first lady Melania Trump heeft namelijk een advocaat in de arm genomen.

Direct na de verkiezingswinst van Trump bracht een banketbakker in de plaats Sevnica Torta Melanija op de markt, een taartje met echt goud erin. "We zijn trots op Melania en om haar te eren, hebben we deze taart bedacht. Het is een elegant klein taartje", vertelt de bakker uit de plaats waar Melania opgroeide.

  • Reuters
  • Reuters

Al snel volgden potten honing met de afbeelding van Melania en de tekst "Uit de tuin van Melania Trump", pumps met haar naam erop, een ondergoedlijn. Zelfs de grote kerstboom in de hoofdstad Ljubljana heet Melania.

Het werd mevrouw Trump allemaal blijkbaar te gortig en daarom heeft haar advocaat nu een verklaring uitgegeven. "Het is heel duidelijk in Slovenië: de naam, achternaam en beeltenis van een persoon mag je niet zonder toestemming gebruiken voor commerciële doeleinden."

Bij de ingang van Sevnica staat een billboard met Melania erop

Als het haar waardigheid aantast, raad ik mensen aan om voorzichtig te zijn.

Advocaat van Melania Trump

Er is nog niemand aangeklaagd, vertelt de advocaat. "We hebben alleen een waarschuwing gegeven. Ik hoop dat mensen dit serieus nemen." Maar de mensen achter de kerstboom in Ljubljana hoeven zich geen zorgen te maken. "Nee daar hebben we niets tegen, omdat het niet commercieel is."

Overigens is het nog onduidelijk of producten waarop alleen de naam Melania staat, dus zonder de achternaam Trump erbij en zonder foto, ook 'illegaal' zijn. "Maar als het haar waardigheid aantast, raad ik mensen aan om voorzichtig te zijn", waarschuwt de advocaat.

Eerder bezocht correspondent Marcel van der Steen de geboorteplaats van Melania Trump. Bekijk zijn reportage, inclusief Melania-taartjes, hieronder:

Van eenvoudig flatje naar het Witte Huis: hier groeide Melania op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl