Nieuwe NOS-decor is rond met ruime schermen

Winfried Baijens neemt nieuw decor in gebruik

De NOS heeft zijn nieuwe decor voor de uitzendingen van het Journaal in gebruik genomen. Het Zes uur Journaal beet het spits af met presentator Winfried Baijens.

Annechien in het nieuwe decor van het Acht Uur Journaal

Daarna was het aan Annechien Steenhuizen om het decor om acht uur in te wijden.

Het decor wordt vanaf vandaag samen gebruikt met het NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur. De opvallendste verandering is dat het decor volledig rond is. Daardoor is het makkelijker om de drie programma's vanuit één decor te maken. Het onderstreept de nauwe samenwerking tussen de NOS en de NTR bij Nieuwsuur en is ontworpen door FishEye Media Productions.

Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen. Bovendien is het nieuwe decor efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer hoeft te worden omgebouwd tussen de uitzendingen van de drie programma's door.

Timelapse bouw nieuw decor

Sneak preview

NOS-presentator Annechien Steenhuizen en haar Nieuwsuur-collega Mariëlle Tweebeeke gaven vanmiddag via Facebook-live een sneak preview van de nieuwe studio. Aan de hand van vragen lieten ze de nieuwe mogelijkheden van de studio zien. De preview is hier terug te zien.

Het vorige decor van de NOS Journaals was sinds mei 2012 in gebruik en aan vervanging toe, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "In het nieuwe decor komen vorm en inhoud nog beter samen. Grotere schermen en de modernste techniek geven de redactie meer mogelijkheden het beeld te laten spreken en in te gaan op de betekenis van nieuwsfeiten."
Nieuwsuur, het nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR, houdt zijn eigen gezicht, maar binnen het programma is duidelijk de nauwe samenwerking te zien met NOS Nieuws en NOS Sport.

"Het nieuwe decor brengt voor de kijker meer eenheid tussen de programma’s, met behoud van hun eigen karakter", zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur. "Daarom hebben we het format eerder dit jaar al wat aangepast, waarbij zowel Nieuws als Sport hun eigen plek hebben binnen Nieuwsuur. Dat komt in dit nieuwe decor nog beter tot uiting."

Het NOS Journaal begon in 1956. Bekijk hieronder de decors door de jaren heen.

Het Journaal-decor door de jaren heen

De formats van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur veranderen niet. Zo blijven de Nieuwsuur-anchors zitten aan een presentatiedesk en staan de presentatoren van het NOS Journaal tijdens Nieuwsuur als vanouds voor de schermen.
Het nieuwe uiterlijk is te zien bij de langere NOS Journaals in de avond. De komende maanden wordt ook de kleinere studio van de ochtend- en daguitzendingen onderhanden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl