Geweld in azc's
NOS NieuwsAangepast

Dijkhoff: harde aanpak criminele asielzoekers al bezig

Asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen die grote overlast veroorzaken en nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning worden harder aangepakt. Ook snelrecht wordt toegepast, aldus staatssecretaris Dijkhoff. De aanpak van criminele asielzoekers die problemen veroorzaken in asielcentra is dus al in volle gang.

Dijkhoff zegt dat in reactie op berichten over medewerkers van asielzoekerscentra die zich onveilig voelen. De klachten van de medewerkers staan in een brandbrief die de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een paar weken geleden verstuurde, maar die vandaag in het nieuws kwam.

In die brief staat dat medewerkers van asielzoekerscentra zich niet meer veilig voelen door gedrag van asielzoekers uit met name Marokko en Algerije.

Arrestaties

In meerdere azc's is een kern van overlastgevende groepjes jongeren. Die zouden stelen, drugs gebruiken en drinken. Vooral vrouwelijke azc-medewerkers voelen zich niet meer veilig, zegt een van hen in De Gelderlander.

Er zijn volgens Dijkhoff de afgelopen weken verschillende arrestaties geweest en daarna zijn ook mensen veroordeeld. In een aantal gevallen is snelrecht toegepast. "Ze moeten zo snel mogelijk terug naar hun eigen land, en hun zaken worden snel behandeld. Als ze teruggaan, krijgen ze een inreisverbod van enkele jaren", aldus Dijkhoff.

Ophoepelen

Op zijn wekelijkse persconferentie noemde premier Rutte de voorvallen in asielzoekerscentra "buitengewoon ernstig". Hij zei het "totaal onacceptabel" te vinden wat daar gebeurt. "Die relschoppers horen niet thuis in de opvang, het gaat om mensen die geen kans maken op een verblijfsvergunning, die moeten zo snel mogelijk ophoepelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl