Majoor Massimo Meresca, Pietro Savarino van de politie Amsterdam en officier van justitie Willem Nijkerk tijdens de overhandiging van Julia Domna
NOS NieuwsAangepast

Duo opgepakt na aanbieden gestolen kunstwerk uit Italië

In Amsterdam zijn een Nederlandse man en een vrouw opgepakt omdat zij een gestolen kunstwerk hebben aangeboden bij een veilinghuis. Het gaat om een kostbaar en zeer oud borstbeeld van natuursteen dat werd ontvreemd uit een museum bij Rome.

De man en de vrouw boden het kunstwerk vorig jaar zomer aan bij veilinghuis Christie's in Amsterdam. Medewerkers vertrouwden het duo niet en namen contact op met de Italiaanse politie. Na onderzoek van de Italiaanse recherche bleek het om een gestolen werk te gaan.

Daarop is aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam, waarna het tweetal is gearresteerd. Zij worden verdacht van diefstal en heling. De man en vrouw ontkennen dat ze wisten dat het beeld was gestolen, maar het Openbaar Ministerie vermoedt dat die verklaring niet klopt.

Romeinse keizerin

Het borstbeeld is ongeveer 20 bij 30 centimeter groot en stamt waarschijnlijk uit het jaar 200 na Christus. Het is een beeld van Julia Domna, een Romeinse keizerin die rond die tijd leefde. Italiaanse kunstkenners zeggen dat de waarde van het kunstwerk niet in geld is uit te drukken.

De Amsterdamse politie heeft het beeld overgedragen aan Italiaanse collega's. Die proberen te achterhalen wanneer het werk is gestolen. Het beeld werd in 2012 voor het laatst tentoongesteld en werd erna in het museumdepot gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl