NOS NieuwsAangepast

'Onderzoek van AIVD naar contacten Wilders valt goed te verklaren'

Het is logisch dat de AIVD onderzoek heeft gedaan naar de Israëlische contacten van PVV-leider Wilders, vindt Constant Hijzen. Hij is universitair docent Inlichtingen- en veiligheidsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

De Volkskrant meldde vanochtend dat de inlichtingendienst in 2009 en 2010 de Israëlische contacten van Wilders onderzocht. Volgens de krant had de AIVD vragen over Wilders' loyaliteit, vanwege zijn nauwe contacten met invloedrijke Israëliërs. Hij ging ook geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur in Nederland.

Invloed

Hijzen zei daarover in het NOS Radio 1 Journaal dat het beschermen van de democratie tegen inmenging een van de belangrijkste taken is van de AIVD. "Ik denk dat voor een dienst als de AIVD het de taak is om te kijken of een buitenlandse mogendheid te veel invloed krijgt op onze parlementariërs."

De Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD, deed volgens Hijzen tijdens de Koude Oorlog ook geregeld dergelijke onderzoeken naar politici. "Als leden van de Communistische Partij van Nederland vaak op de ambassade van de Sovjetunie kwamen, dan was dat het onderzoeken waard. Want het kan toch niet zo zijn dat een buitenlandse macht de agenda's van onze parlementariërs bepaalt."

Opmerkelijk

Toch is het opmerkelijk dat het onderzoek naar Wilders in het nieuws is gekomen. Volgens Hijzen is er geen recent voorbeeld bekend van een politicus naar wie de AIVD een dergelijk onderzoek deed.

Uit het artikel van de Volkskrant blijkt overigens niet of het onderzoek iets heeft opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl