Woningcorporaties hebben vorig jaar zo'n 5,5 miljard euro verdiend, maar dat geld wordt nauwelijks in de bouw van nieuwe huurwoningen geïnvesteerd, zegt minister Blok
NOS NieuwsAangepast

Blok hekelt 'gierige woningcorporaties met Dagobert Duck-complex'

Minister Blok verwijt woningcorporaties dat ze door hun gierigheid de bouw van voldoende woningen blokkeren. De corporaties zitten hun "stuivers te poetsen" en lijden aan een "Dagobert Duck-complex", zegt de minister in een interview met het AD. "Er staan nodeloos mensen op de wachtlijst."

Blok constateert dat woningcorporaties voldoende geld in kas hebben. Volgens de toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties is er vorig jaar 5,5 miljard euro verdiend en kan er gemakkelijk worden geïnvesteerd. Blok vindt dat er te weinig gebeurt.

In mijn zak

Woningcorporaties zijn opgericht om goede huisvesting te bieden voor mensen met een kleine portemonnee, benadrukt de minister. "Dan kun je toch niet zeggen: het geld dat ik daarvoor heb, hou ik in mijn zak?"

De woningbouwcorporaties hebben problemen met de betaling van de omstreden verhuurdersheffing, die ze sinds enkele jaren aan de overheid moeten betalen. Het geld gaat naar de staatskas. Door deze heffing is er eigenlijk geen geld meer om te investeren, zeggen de corporaties. Blok vindt dit een overdreven reactie.

Goedkope kritiek

De vereniging van woningcorporaties Aedes reageert als door een wesp gestoken op het interview van Blok. Voorzitter Marc Calon noemt de kritiek van de minister in het NOS Radio 1 Journaal goedkoop en doorzichtig. "Hij weet dat we al meer gaan bouwen. Hij doet nu net of het komt door zijn waarschuwing. Dat vind ik een beetje raar. Hij heeft het over cijfers van 2015, dat weet hij ook, daarom is het goedkoop."

Calon zegt dat Blok de problemen in de sector zelf veroorzaakt heeft. "Hij heeft met de verhuurdersheffing een greep uit de kas gedaan. Corporaties zijn daarop gaan reageren, ze hebben 5000 mensen ontslagen en de kosten zijn naar beneden gegaan. En Blok heeft een ingewikkelde wet gemaakt, die ervoor zorgt dat we goedkope en dure huizen niet mogen bouwen. Dat heeft geleid tot een gat in de productie en dat ligt aan zijn beleid."

Eigenlijk is Blok bezig om de woningcorporaties kapot te maken. Wat hij nu doet is een schandaal.

Aedes-voorzitter Calon reageert op de kritiek van minister Blok

Volgens Aedes is het niet verstandig om alles wat er verdiend wordt, meteen te investeren, zoals Blok wil. "Dat vind ik wel het allerstomste. We hebben 90 miljard euro schuld als corporatiesector. Dus het is heel verstandig dat er ook eens wat wordt afgelost", zegt Calon. "Eigenlijk vind ik dat Blok hiermee aangeeft dat hij geen minister van Volkshuisvesting is, maar een minister van Vastgoedontwikkeling."

De Aedes-voorzitter heeft geen goed woord over voor de minister. "Eigenlijk is Blok bezig om de woningcorporaties kapot te maken. Wat hij nu doet is een schandaal. Het is goed dat hij niet de volgende minister voor Wonen wordt. Zijn oproep is vooral een statement om draagvlak te krijgen voor zijn beleid, maar van volkshuisvesting heeft hij niet zo veel verstand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl