Oleksandr Zintsjenko
NOS VoetbalAangepast

Heeft PSV echt 'de Messi van Oekraïne' in huis?

Een megatalent houdt zich schuil in de selectie van PSV. Hij is pas negentien lentes jong, kwam tot nu toe zes keer in actie in de eredivisie en luistert naar de naam Oleksandr Zintsjenko. Zijn meer bekende (bij-)namen zijn: 'de Messi van Oekraïne' en 'de nieuwe Sjevtsjenko'.

Eerst maar eens die vergelijkingen. Ze komen uit Oekraïense en Russische media. Net als Lionel Messi is Zintsjenko een fervent dribbelaar met een goed linkerbeen. En net als Andrej Sjevtsjenko scoorde Zintsjenko al vrij snel tijdens zijn debuut voor de nationale ploeg.

Maar een basisplaats bij PSV? Daar is hij nog niet zeker van. De afgelopen twee competitiewedstrijden mocht hij wel aan de aftrap staan. Tegen ADO Den Haag (3-1 zege), afgelopen zaterdag, was hij belangrijk met acties en een assist.

De 'Messi van Oekraïne' houdt zich schuil bij PSV

Nog voordat we Zintsjenko zelf op de Herdgang spreken, vragen we zijn landgenoot en eredivisiekenner Jevgeni Levtsjenko iets over hem te vertellen. Hij produceert bijna louter lovende woorden. "Hij is een creatieve speler, kan op meer posities spelen. Achter de spits, maar ook op rechts of op links. Hij heeft een geweldig linkerbeen. Zijn voornaamste kwaliteit? Naar binnen dribbelen en schieten. Hij heeft bovendien een goed loopvermogen en is op zijn leeftijd al vrij volwassen."

'In principe twee jaar bij PSV'

Levtsjenko lepelt ook minpuntjes op over de negentienjarige middenvelder. "Omschakelmomenten. Daar is hij nog niet goed in. En persoonlijk vind ik hem nog te wisselvallig. De eredivisie is een goede leerschool voor hem. Marcel Brands heeft in Oekraïense media gezegd dat Zintsjenko in principe voor twee jaar blijft. Ik weet niet of dat klopt. "

Met Levtsjenko als tolk komen we na de training, die hij als laatste verlaat, meer te weten over het wonderkind uit Noord-Oekraïne. Hoe het gaat bij PSV, luidt de eerste vraag. "Hij is heel goed ontvangen. Omdat het een jonge groep is, heeft hij zich heel snel kunnen aanpassen. Hij voelt zich thuis hier."

Wil hij niet snel terug naar City?

"Op dit moment is hij bij PSV. En wil hij zich concentreren op wedstrijden hier. Hij heeft zijn eigen doel gesteld en dat bekijkt hij elk jaar opnieuw. Hier bij PSV heeft hij tijd om te groeien en kan hij stappen maken. Hij wil in eerste instantie hier een basisplaats veroveren. En als je op trainingen laat zien dat je de beste bent, komt die basisplaats vanzelf."

Had hij niet al verwacht een basisplaats te hebben?

"In het begin was het best wel moeilijk, omdat hij terugkwam van het Oekraïens elftal met een blessure. Maar nu voelt hij zich goed."

Op wat voor positie ziet hij zichzelf?

"Zijn favoriete positie is achter de spits. Bij Sjachtar heeft hij op verschillende posities gespeeld, bij FK Oefa ook. Dat komt ook zijn spel ten goede. Hij heeft zelfs weleens linksback gespeeld."

Oleksandr Zintsjenko in actie namens Oekraïne tegen Polen op het EK

Wat vindt hij eigenlijk van zijn bijnamen?

"Hij vergelijkt zichzelf niet met anderen. Eigenlijk leest hij geen dingen over zichzelf. Dat leidt alleen maar af. Want vandaag ben je het helemaal en morgen ben je niks."

Wat doet hij buiten het veld? Verveelt hij zich in Eindhoven?

"Zijn ouders zijn nu hier. Of hij zich niet verveelt? Ze hebben een klein veldje gevonden, met een paar mensen gaat hij daar verder spelen, om beter te worden. Niet met de playstation? Nee. Nou ja, soms, op trainingskamp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl