NOS NieuwsAangepast

Personeel azc's bang voor criminele asielzoekers

Medewerkers van asielzoekerscentra voelen zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers. Dat schrijft de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in een brandbrief aan de directie. De NOS beschikt over de brief, net als het AD en een aantal regionale dagbladen.

Volgens personeelsleden wordt de situatie in de centra 'onhoudbaar'. Ze zouden niet langer hun werk veilig en goed kunnen uitvoeren. In de brief staat dat onmiddellijke maatregelen noodzakelijk zijn. De asielzoekers zouden stelen, blowen, drinken en harde muziek draaien.

De groep waarover de ondernemingsraad zich beklaagt, bestaat voornamelijk uit asielzoekers uit Marokko en Algerije die nagenoeg geen kans op een verblijfsstatus hebben, maar wel met honderden naar Nederland zijn gekomen. Van het merendeel is een eerdere aanvraag in een ander EU-land afgewezen.

Uitzetten

Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en met de OR in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid. De OR pleit voor een aparte opvang van de groep overlastveroorzakers.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft de afgelopen weken al maatregelen genomen. Hij legde vanmorgen nog eens uit dat mensen die zich misdragen, vaak mensen zijn die weten dat ze geen kans maken op een verblijfsvergunning. Hij wil dat zij sneller te horen krijgen dat ze het land uit moeten. Ook kunnen ze een inreisverbod krijgen, waardoor ze een aantal jaar niet meer in welkom zijn in een Schengenland.

Volgens de staatssecretaris zijn er de afgelopen tijd "diverse arrestaties" geweest in azc's.

Volgens de IND hebben dit jaar tot en met oktober 1743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl