NOS NieuwsAangepast

Grote computeraanval op Saudi-Arabië

Onbekende hackers hebben een grootschalige computeraanval uitgevoerd op Saudi-Arabië. De afgelopen twee weken werden de computers van een aantal overheidsinstanties aangevallen.

De Saudische overheid heeft tegen persbureau Bloomberg bevestigd dat duizenden computers daardoor onbruikbaar zijn geworden.

Onder meer de instantie die de burgerluchtvaart in het land beheert was doelwit van de hackers. De luchtvaart zelf heeft er geen last van gehad, vooral computers in de kantoren van de instantie werden getroffen.

Iraanse hackers

De autoriteiten waren verrast door de aanval, die volgens deskundigen afkomstig was uit Iran. De hackers besmetten de computers met een agressief virus, bekend als Shamoon.

Het virus steelt en wist data van de harde schijf en maakt vervolgens het opstart-apparaat kapot, zodat de computer niet meer functioneert. Het verspreidt zich razendsnel over een computernetwerk.

Het virus werd in 2012 gebruikt bij een computeraanval op de Saudische oliemaatschappij Aramco.

Die aanval zou ook door hackers in Iran zijn uitgevoerd. Binnen enkele uren werden toen 35.000 computers via cyberspace vernield.

Stuxnet-virus

Iran zou ook zitten achter diverse hacks in de VS. Deskundigen zagen de Iraanse betrokkenheid onder meer bij een computeraanval op grote Amerikaanse banken.

Amerikaanse en Israëlische hackers zouden achter de cyberaanval zitten met het zogeheten Stuxnet-virus in Iran. Daarmee werden zo'n tien jaar geleden de Iraanse installaties bestookt voor de verrijking van uranium.

Iraanse hackers zouden de afgelopen jaren diverse computeraanvallen hebben uitgevoerd op Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen.

Trump

De VS beschouwt Iran ook in cyberspace als een belangrijke tegenstander, in de strijd tussen hackers en landen.

Wel lijken de spanningen tussen de VS en Iran enigszins te zijn afgenomen nadat Iran een akkoord had gesloten met de VN-veiligheidsraad over zijn nucleaire programma.

De volgende Amerikaanse president Trump heeft al duidelijk gemaakt dat hij een harde lijn zal volgen ten opzichte van Iran. Bovendien heeft hij gezegd dat hij de overeenkomst met Iran zal verscheuren.

Deskundigen bij Bloomberg speculeren over de vraag of het bij de aanval op Saudische computers gaat om een eenmalige aanval of het begin van een grote campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl