Poetin en Erdogan tijdens het Wereld Energie Congres in Istanbul, in oktober
NOS Nieuws

Erdogan slikt woorden in: we zijn in Syrië voor strijd tegen terreur

De Turkse militaire aanwezigheid in Syrië "is niet gericht tegen een land of een persoon, maar alleen tegen terreurgroepen". Dit heeft de Turkse president Erdogan vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst in zijn paleis.

Met deze uitspraak komt hij terug van wat hij eergisteren zei over de Turkse militaire operatie in het buurland, toen hij verklaarde: "We zijn dat land binnengegaan om een eind te maken aan het regime van de tiran Assad, die terroriseert middels staatsterreur, en niet voor een andere reden".

U-bocht

Rusland, de trouwste bondgenoot van de Syrische president Assad, reageerde als door een wesp gestoken, en eiste gisteren opheldering van Ankara. De Russische president Poetin voerde gisteren telefonisch overleg met Erdogan.

Dat lijkt effect te hebben gehad, want de Turkse president zegt nu iets heel anders. Het zou de Turken slechts te doen zijn om het verslaan van terreurgroepen. "Niemand mag twijfelen aan dit punt, dat we keer op keer hebben benadrukt, en niemand zou dat op een andere manier moeten uitleggen", zei hij vandaag, aldus de Turkse site Hürriyet Daily News.

Merkel

Erdogan sprak vandaag per telefoon ook met de Duitse bondskanselier Merkel. De twee bespraken onder meer de verstoorde relatie tussen Turkije en de EU naar aanleiding van de migrantencrisis.

Merkel liet gisteren weten dat ze de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU op een laag pitje wil zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl